Nog inspiratie nodig voor je kerstdiner? I got your back! Ik stelde een budgetkerstmenu samen waarmee je tijdens de feestdagen (of op elk ander moment natuurlijk) voor 20 euro met vier personen kunt genieten van een hartstikke sjiek driegangendiner.

De feestdagen zijn al duur genoeg. Dus als we ergens op kunnen besparen, dan doen we dat als studenten natuurlijk graag. Dus kerst voor twintig euro? Challenge accepted! Met een briefje van twintig ging ik naar de supermarkt om boodschappen te halen voor een budget-maar-premium kerstdiner.

Met een zelfscanner in de hand, kon ik direct zien hoeveel ik kwijt zou zijn. Het was spannend, maar het lukte! Zelfs zonder bonuskorting kwam ik nog onder de twintig euro uit.

Bon van mijn boodschappen bij Albert Heijn, om aan te tonen dat ik onder de twintig euro ben gebleven
Gelukt!!

Met een tas vol boodschappen kwam ik thuis en ging ik aan de slag. Benieuwd wat ik met al dit lekkers heb gemaakt? De recepten deel ik hieronder.

Ik ga er met deze challenge vanuit dat je bouillonblokjes, uitjes, knoflook, bloem, peper zout en kristalsuiker in huis hebt.

Voorgerecht: soep

Soep als voorgerecht klinkt altijd een beetje suf en afgezaagd, maar het is wel retegoedkoop. En superlekker, ook niet onbelangrijk. Bovendien kun je zo’n kom hete vloeistof heel simpel een upgrade geven door ‘m mooi te garneren. Druppel nog een beetje slagroom in een cirkeltje in de soep, strooi wat (verse of gedroogde, afhankelijk van je budget) kruiden erop en klaar! Je zou ook nog croutons kunnen maken van oud brood. Deze breng je helemaal in de kerstsfeer door sterretjes uit te steken en daar croutons van te maken. Dan steel je zelfs met een “suf” soepje nog de show tijdens je kerstdiner!

Ik heb gekozen voor champignonsoep, een klassieker als je het mij vraagt. Ik houd ontzettend van die aardse champignonsmaak, zeker in combinatie met verse tijm. Deze soep til je naar een hoger niveau met bovenstaande tips, en met apart gebakken champignons die je op het laatst op de soep legt!

Foto van een kommetje met champignonsoep, gegarneerd met gebakken champignons, room en tijm

Romige champignonsoep

Veeg 800 gram paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd in plakjes. Snipper 2 uien en snijd 2 teentjes knoflook fijn.

Verhit 2 el olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg 700 gram van de paddenstoelen toe en houd 100 gram apart. Bak deze 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg ook peper, tijm en eventueel zout toe. Giet dan 1 liter kraanwater in de pan en verkruimel het bouillonblokje. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten op laag vuur koken. Pureer de soep daarna helemaal glad met een staafmixer en voeg bijna alle slagroom toe.

Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie en bak hierin de achtergehouden plakjes champignons. Niet te veel roeren, laat ze langzaam bakken!

Schenk de soep in mooie kommen, garneer met een paar druppels slagroom, extra tijm en een paar plakje gebakken champignons.

Hoofdgerecht: bladerdeeg

Over het algemeen geldt: alles ziet er luxe uit in een jasje van bladerdeeg. Denk aan zalm en croute, zomerfruitgalette, appelflappen, spanakopita, maar ook beef wellington. Nu is runderbiefstuk niet bepaald goed voor je budget, maar het bladerdeegconcept is leuk, zeker voor een kerstdiner. Daarom ga ik voor mini-gehaktwellingtons. Ik heb ze al twee keer voor een kerstdiner gemaakt en ik moet zeggen dat het een absoluut blijvertje is. Rundergehakt is een goedkoop alternatief voor biefstuk, en met bladerdeeg, en puree van cashewnoten en doperwtjes, maak je er een prima hoofdgerecht van. Wat worteltjes uit de oven en krieltjes erbij, and you’re ready to go!

Voor dat extra kerstgevoel kun je natuurlijk sterretjes of hartjes uit extra bladerdeeg steken en die op je gehaktpakketjes plakken!

Foto van het hoofdgerecht: worteltjes uit de oven, krieltjes en een gehaktwellington

Mini-gehaktwellingtons met wortel en krieltjes

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Pureer 200 gram doperwten met 50 gram gezouten cashewnoten in het bakje van de staafmixer. Meng 300 gram rundergehakt met 1 ei en 35 gram gehaktkruiden en vorm er met vochtige handen 4 gelijke worstjes van.

Snijd het bladerdeeg in 4 gelijke stukken. Verdeel de erwtenpuree over de plakken bladerdeeg en leg er de gehaktworstjes op. Rol de pakketjes op en zorg dat het deeg goed rond de vulling sluit. Klop het andere ei los met een vork en bestrijk er met een bakkwast de pakketjes mee. Maak voorzichtig een ruitpatroon op de bovenkant van de pakketjes met de botte kant van een mes, zonder dat het deeg scheurt.

Schil een bos peen (laat een stukje groen zitten voor de presentatie) en halveer ze in de lengte. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel ze met olie. Eventueel kan je er nog takjes tijm bij leggen (die je waarschijnlijk over hebt van de soep). Leg de wellingtons op een met bakpapier beklede bakplaat, zet de ovenschaal met wortels ernaast en bak alles onder het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Was ondertussen de krieltjes en kook die in circa 20 minuten gaar.

Nagerecht: chocolade

Ik had nog nooit chocolademousse gemaakt, en was in de veronderstelling dat het héél moeilijk was. Boy, was I wrong. Rutger van der Broek laat in zijn Bakbijbel zien dat het heel erg eenvoudig is! Je maakt wel veel afwas met dit toetje (maar afwassen kost geen geld!), maar de smaak van pure chocolade is altijd goed, en geeft je altijd zo’n instant gevoel van delicaat genot. Dat is ideaal voor een kerstdiner. Bijkomend anti-stress voordeel: dit toetje kun je ’s ochtends of de dag van tevoren al maken, en op het moment suprême zo uit de koelkast toveren!

Plaatje van chocolademousse in een martiniglas

Chocolademousse

Smelt 110 gram pure chocolade au bain-marie en zet het apart. Klop 200 ml slagroom in een andere kom met een mixer tot ongeveer yoghurtdikte. Meng in een derde kom 2 eieren met 35 gram kristalsuiker. Breng een pan water aan de kook en zet de kom met eieren en suiker erboven. Klop dit mengsel met een mixer terwijl het water zachtjes kookt en klop door tot het eimengsel dikkig en romig is en begint te dampen. Zet de kom dan van het vuur af en blijf kloppen tot het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Meng dan de chocolade erdoorheen. Spatel als laatste de slagroom erdoorheen en verdeel de mousse vervolgens over mooie glaasjes of kommetjes.

Laat het geheel minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Garneer met wat cacao of geschaafde chocolade en eventueel met een paar blauwe bessen, frambozen of sinaasappelschilletjes (afhankelijk van je smaak).

Conclusie: ik heb echt heerlijk gegeten!! We zaten echt goed vol, en er was van alles ook nog een klein beetje over. Je staat wel eventjes in de keuken, maar binnen een paar uurtjes heb je het wel gefixt, en de oven en de koelkast doen de rest! Dus of het premium smaakte? Zeker! Kies voor uitgesproken smaken, die maken een gerecht snel spetterend. Presentatie doet ook een hoop goeds, en investeren in verse kruiden.

Namens mij en alle bloggers van Het Leids Kwartiertje alvast hele fijne feestdagen! Dat je je buikje rond mag eten tijdens de kerstdiners en met goede voornemens het nieuwe jaar in gaat.