Ga je binnenkort op kamers en zoek je nog inspiratie? Graag bied ik jullie een kijkje in mijn kamer, die vermoedelijk niet per se heel doorsnee is.

Ik woon nu zo’n anderhalf jaar op kamers. Ik deel het huis met één andere student – toevallig ook een van mijn beste vrienden. Nu ja, dat is eigenlijk geen toeval; zij was er al een tijdje op aan het hinten dat haar huisgenoot weg zou zijn en of iemand misschien die kamer wilde overnemen. Dat wilde ik wel!

kijkje in de keuken

Wij houden allebei ontzettend van koken, en hebben dus een hoop keukengerei die de gemiddelde student waarschijnlijk niet in huis heeft. Meerdere taartvormen en ovenschalen, een vijzel, stoommandjes, een ijsmachine, wafelijzer, contactgrill… Bovendien hebben we een gigantische koel-vriescombinatie, Freddy genaamd, en een kruiden- en specerijencollectie waar je U tegen zegt.

Een goede basis

Voor mijn kamer ben ik – zoals het een student betaamt – eerst wezen shoppen bij het geel-blauwe warenhuis. Jammer dat mijn complex geen lift heeft; al-les moest naar de derde verdieping. Ik wil dus ook nog niet denken aan wanneer alles weer naar beneden moet op een dag… Voor de basis van mijn kamer (dus bed, kast, tafel en bank, plus behang en verf) heb ik best een investering gedaan. Zeker mijn slaapbank was een dure aankoop, maar wie weet hoe lang je nog met die bank kan doen in je toekomstige huisje… Of misschien kan je het voor een leuk prijsje doorverkopen.

Eerlijk: ik kan niet goed tegen rommel. Te veel rommel en ik moet écht opruimen voor ik ook maar iets anders ga doen. Mijn vrienden zeggen ook altijd dat mijn kamer zo in een woonblad kan staan. Ben ik het niet helemaal mee eens, maar ik snap wel wat ze bedoelen. Zo’n fijne, warme huiselijke sfeer in mijn kamer had ik nodig om me er thuis te voelen. Het plaatje moest voor mij meteen kloppen. Ik hecht veel waarde aan inrichting, dus het was me ook wel waard om dat helemaal kloppend te maken. Overigens heb ik vorig jaar mijn kamer helemaal omgegooid qua indeling. Dat was wel even een klusje (die bank is loeizwaar, en probeer maar alles te schuiven op zo’n klein oppervlak…), maar ik ben er heel blij mee hoe het nu is!

detail van mijn kamer
Alle ruimte voor mijn plantjes

Maak je kamer eigen

Zelfs als je je inboedel bij de IKEA koopt, kan je er je eigen draai aan geven. Zo heb ik mijn naturel houten bedframe en eettafel gebeitst, om het een wat meer retro look te geven. Neus ook eens rond op de zolder van je opa en oma, want daar heb ik ook een nachtkastje, meidenkast (dat mooie kastje met de initialen van mijn voorouders erop geschilderd!) en wat accessoires vandaan. Ook bij de Kringloop kan je mooie vondsten scoren, daar heb ik al eens eerder over geschreven.

overzicht van mijn kamer

Ik heb de ruimte in mijn kamer maximaal benut. Bovendien heb ik relatief veel opbergruimte; een kledingkast, een opbergbak in mijn slaapbank en onder mijn bank, vier nachtkastjes, een meidenkast, boekenplanken, véél dozen en zo’n 2×2 vakkenkast van de IKEA. Je hebt altijd meer zooi dan je denkt, en ik zie dat liever achter gesloten deuren (minder rommel én minder stof).

detail

Spullen met een verhaal, ik hou ervan. Bij sommige tweedehands spullen kun je het verhaal bijna aflezen aan het object, soms is het verhaal aan je overgeleverd. Zo hadden mijn ouders in de schuur planken hangen die blijkbaar nog uit een slagerij kwamen. De planken waren véél te mooi om in de schuur te hangen, dus hebben we ze losgeschroefd en aan mijn muur gehangen. Het bepaalt meteen de sfeer van mijn kamer. Boven mijn bed hangt een zelfgemaakt rek. Ideetje van mijn moeder, die altijd van die ideeën heeft die niemand echt begrijpt tot je het eindresultaat ziet. Het metalen rek lag in de bosjes op onze volkstuin, vier gebeitste latjes erachter en je hebt een ontzettend leuk “prikbord” om leuke dingetjes aan op te hangen, zoals kaartjes en foto’s.

Heb jij ook een mooie studentenkamer? Wat is jouw ultieme tip voor een fijne sfeer?