Het moment is daar: je gaat op kamers. Je verlaat het ouderlijk nest en staat op eigen benen. Eindelijk. Maar dat gaat natuurlijk ook gepaard met minder leuke dingen: zelf boodschappen doen, zelf de was doen en: schoonmaken. In deze blog vertel ik je hoe je dat leuker én makkelijker maakt!

Op een gegeven moment moet je er toch aan geloven. Of je nu alleen woont of een hele rits huisgenoten hebt: het huis moet schoon. Het toilet moet geschrobt, het fornuis ontdaan van alle etensresten. Je stelt het uit en uit tot ook jijzelf je hoofd schudt en mompelt: zo kan het écht niet meer.

Ik houd van een schoon en opgeruimd huis. Vrienden zeggen wel eens dat mijn kamer zo in een woonmagazine kan. Waar ik van opruimen best rustig word en ik dat helemaal niet zo erg vind om in het weekend te doen, is schoonmaken zeker geen hobby van me. Hooguit een nuttige bezigheid als ik studie-ontwijkend gedrag heb.

Het is vooral het eraan beginnen dat ik vervelend vind. Als ik eenmaal bezig ben, zie ik dat het zienderogen opknapt en word ik bijna een soort fanatiek. Om eerlijk te zijn “doe ik maar wat”. Af en toe vraag ik om tips aan mijn moeder of oma, maar als het er schoon uitziet en het lekker schoon ruikt, ben ik al tevreden genoeg.

Keep it simple

Je hebt een hele hoop schoonmaaktroep in de supermarkt. Keukenreiniger, badkamerreiniger… Dat komt eigenlijk allemaal wel een beetje op hetzelfde neer. Met soda, schoonmaakazijn, en een allesreiniger kom je al een heel eind. Ik heb ook (niet zo duurzaam; wel makkelijk) van die allesreinigerdoekjes, die gebruik ik om van alles en nog wat even gauw mee schoon te maken.

Zelfstudie

Als je nou écht geen idee hebt hoe je je toilet goed schoonmaakt, of hoe je die schimmelaanslag in de badkamer verwijderd, ga dan even op onderzoek uit. Je kunt bijvoorbeeld een observerende studie bij je moeder of oma doen of hen om uitgebreid advies vragen. Of je vraagt het Mr. Google, die weet altijd raad, net als Oma, trouwens. Op Milieucentraal staat een artikel over hoe je met schoonmaakmiddelen en het milieu om moet gaan.

Stofzuiger

Muziek aan en gaan

Schoonmaken combineer ik vaak met iets leuks: ik doe m’n draadloze koptelefoon op, zet m’n laptop op een strategische plek neer en binge mijn favoriete serie tijdens het stoffen of soppen. Of: ik zet een lekkere dansbare afspeellijst (hallo, jaren ’80!) aan op standje burenruzie. Maak er een feestje van! Op die manier is schoonmaken ook gewoon een beetje tijd voor jezelf.

Altijd schoon

Kijk, als je te lang wacht, is het alleen maar meer werk. Houd het bij. Ik ruim elke dag aan het eind van de dag (of begin van de dag erna) mijn kamer op, werk de afwas regelmatig weg zodat het aanrecht leeg blijft en probeer na elke kookbeurt het fornuis schoon te maken. Zo maak je van een grote schoonmaak een middelgrote schoonmaak, en heb je het zo gepiept. Uiteindelijk gaat het je tijd besparen!

Wat is jouw studentenschoonmaaktip?