Plenzen, dat deed het op 2 oktober. Gewapend met een paraplu of de toch niet zo waterafstotende jas gingen we de kermis op. We lieten ons namelijk niet tegenhouden door de regen. Gestruind zou er worden, geschoten zou er worden en de lelijkste knuffels zouden gewonnen moeten worden. Samen met mijn internationale ducklings (zie hier de eerste blog over de ducklings) ging ik op pad om het Leids Ontzet te ontdekken, want ook voor mij was het de eerste keer.

Het gaat goed met de ducklings, stuk voor stuk zijn ze blij dat ze (Universiteit) Leiden hebben gekozen om hun master te doen. Twee van hen hebben zelfs een beurs gekregen om ze te helpen tijdens hun studies. Voor velen is het nog wel even wennen: leren omgaan met het statistiek programma R lijkt zelfs moeilijker te zijn dan het leren omgaan met de Hollanders.. Voor de eerste tentamens waren ze allemaal heel nerveus, maar ze hebben het tot nu toe allemaal gehaald (met hoge cijfers ook!). Onze ducklings voelen zich letterlijk als een eendje in het water.

kermisOp zondag 2 oktober struinden we de stad door, óók langs alle kraampjes. Gelijk bij de eerste oliebollenkraam moest er geproefd worden. Voor velen de allereerste oliebol, en dat op dRwie oktobeRR, wat een klassieker. Dat ‘ie een beetje klef was, dat maakte niet uit, dat hoort er ook wel een beetje bij. Daarna kwam de poffertjeskraam, en de oudhollands snoepkraam én de beenham kraam. Daarnaast was er natuurlijk genoeg te doen op de kermis: we hebben sterren geschoten, met pijl en boog geprobeerd te schieten, het spookhuis in en op het laatste de klapper: de kamelenrace.

De kamelenrace heeft een eigen alinea nodig, want dit spel is simpelweg fantastisch. Het werkt als volgt: je gaat op een krukje zitten, je betaalt de beste dame entree en je krijgt een balletje. Dit balletje moet je in een gat gooien en voor ieder gat is een ander aantal punten te verdienen. Per keer dat jouw balletje door een gat gaat, schuift er boven je hoofd een kameel mee. Hoe meer punten je scoort, hoe sneller je kameel beweegt. En dan bedoel ik niet een lullig kartonnen kameeltje, nee dit is hoogstaande techniek. Het kan er heftig aan toe gaan: van de vijf keer heb ik niet één keer gewonnen, maar het was o zo spannend. De winnaar won een pet, om voor altijd de kamelenrace te kunnen eren. hutspot

’s Avonds moest er hutspot gemaakt worden. Echter, waren er hele penen, hele aardappels en hele uien gekocht, dus er was vrij veel schilwerk te doen. Toen dit karwij eindelijk volbracht was en alles was gestampt, moest er wat melk bij. Maar er gebeurde iets verschrikkelijk: de melkschenker schoot uit wat resulteerde in kletsnatte hutspot. Maar dit kon de pret niet drukken en aan het eind van de avond besloten we een dansje te wagen. Gelukkig konden we op 3 oktober fijn uitslapen: op die dag is de Universiteit dicht en kan je er zelfs niet in als je wel zou willen. Op zich is dat wel fijn, dan kan je op 4 oktober weer fris in de collegebanken zitten. Mijn tip voor de Leidse student: 3 oktober is zeker het proberen waard!