Koffie en studeren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De koffie die je om 12 uur ’s nachts drinkt om wakker te blijven tijdens het blokken voor dat tentamen voor morgen. Of de koffie die je drinkt tijdens een gezellige meet-up met een vriendin die je al maanden niet gezien hebt. Ik heb de leukste koffietentjes in Leiden voor je op een rijtje gezet, zodat je nooit meer per ongeluk een slok spreekwoordelijk slootwater drinkt bij een slechte tent.

Chummy Coffee

Een van mijn all time favourites is Chummy Coffee aan de Breestraat. Hier drink je naast koffie de allerlekkerste chocolademelk (in heel veel verschillende smaken, bijvoorbeeld toblerone) of kies je een van de andere heerlijke warme of koude drankjes van de menukaart. Ze hebben hier zoveel koffie dat je meer dan een maand lang elke dag een andere koffie kan proberen. De prijzen zitten wel al snel rond de 3/4 euro als je een specialer drankje wil, dus het is niet heel budgetvriendelijk om hier elke dag koffie te halen. Naast drankjes hebben ze ook verschillende zoetigheden.

Coffee company

Een andere zaak die ook aan de Breestraat zit is de Coffee Company. Dit is geen knus klein project als Chummy, maar onderdeel van een keten. Iets minder romantisch, maar wel nog altijd heel erg lekker. Bij de Coffee Company kan je ook rustig aan opdrachten werken, want er zijn stopcontacten en WiFi. Helemaal top dus. Als je jezelf extra wil trakteren na een pittig tentamen is de worteltaart ook een echte aanrader.

Geen koffie, oeps.

Bakker van Maanen

De hekkensluiter van dit favorieten-lijstje is Bakker van Maanen aan de Nieuwe Rijn. Eigenlijk geen echte koffiezaak (zoals Bakker in de naam al verraad), maar dat maakt de koffie die ze serveren niet minder lekker. Bakker van Maanen serveert diverse lekkere warme dranken en het grote voordeel van het feit dat het eigenlijk een bakker is, is dat je er ook heerlijke taartjes kan krijgen. Bij Bakker van Maanen kan je gezellig binnen en buiten zitten (terrasboot), maar ook afhalen als je haast hebt.

 

Waar heb jij de lekkerste koffie gedronken in Leiden?