Ruim vier jaar geleden kwam ik in Leiden studeren. Ik twijfelde of ik lid zou worden van een studentenvereniging. Is dat wel iets voor mij? Overleef ik die ontgroening wel? Pas ik daar wel tussen als meisje uit de polder? Nu, vier jaar later, is lid worden bij Augustinus nog steeds één van de beste keuzes uit mijn leven geweest. Benieuwd waarom?

Tijdens de El Cid merkte ik al dat het verenigingsleven in Leiden erg belangrijk is. Alle feestjes vonden plaats op de verenigingen, en bijna alle ouderejaars die ik sprak waren wel ergens lid. Letterlijk niemand van mijn middelbare school ging ook naar Leiden, ik was echt nog Koos Vriendloos. Ik besloot dan ook meteen lid te worden van een studentenvereniging, om mensen te leren kennen en vrienden te maken.

Struggles van een sjaars

Na overal te zijn geweest en een beetje onderzoek gedaan te hebben naar alle verenigingen die Leiden te bieden heeft, heb ik me ingeschreven bij Augustinus. Na de ontgroening te hebben doorstaan (die heus niet zo bloederig en vreselijk is als sommige nieuwsberichten doen vermoeden), was ik officieel lid, hoera! Eén van de redenen dat ik voor Augustinus koos was het feit dat ze cordialen (jaarclubs) als basis hebben in plaats van disputen. De volgende stap was dus een cordial vormen.

Alle eerstejaars van Augustinus in 2013

Gelukkig bleek het mee te vallen met de stereotype rrrrollende r’s en pappie-betaalt-mentaliteit, en ik voelde me als boerin prima op mijn gemak tussen alle nieuwe leden van Augustinus. Tientallen borrels, activiteiten en etentjes met tig verschillende mensen later, hadden we een cordial gevormd van 15 meiden. Vele discussies volgden over de naam van ons cordial. Nadat we die eindelijk hadden, hebben we t-shirts, vesten, petten en jassen laten bedrukken. Want ja, heel Augustinus en de rest van Leiden moet natuurlijk wel weten wie je bent!

Borrels en verenigingsfeestjes

De eerste foto van ons als nieuw cordial

Op Aug heb je één keer per week borrel, en één keer per week dixo. Als je naast je cordial ook nog bij een gezelschap (dispuut) wilt, borrel je extra op woensdag. Op maandag, voor de borrel, eet je altijd met je cordial. Dat doen wij nu nog steeds elke week! Vroeger gingen er op maandag wel wat meer flessen wijn doorheen dan nu omdat we langzaamaan allemaal aan onze master bezig zijn of werken, maar dat mag de pret niet drukken. Waar we eerst wodka-fanta dronken en zingend naar de borrel fietsten, drinken we nu ice tea en gaan we een film kijken of naar de UB. Niks mis met oud worden!

Omdat Leiden niet veel grote uitgaansgelegenheden heeft, is een vereniging om te kunnen gaan feesten natuurlijk een groot voordeel. Ook worden er nog wel eens feesten georganiseerd waar alle leden van de vijf grote verenigingen (Augustinus, Quintus, Minerva, SSR, Catena) heen kunnen, waardoor je ook nog eens ergens anders komt. Bijkomend voordeel van lid zijn; bier is lekker cheap.

Levenslange vriendschap

Zingen op een 21-diner

Maar het grootste voordeel aan lid zijn van een studentenvereniging is natuurlijk het grote aantal vriendschappen dat het je oplevert. Klinkt behoorlijk cheesy, maar elk lid zal het beamen. De meiden waarmee ik vier jaar geleden een clubje vormde zijn nog steeds mijn beste vriendinnen. Je maakt zoveel met elkaar mee, dat je vanzelf een hechte club wordt. We komen niet meer vaak op de sociëteit, maar eten elke week met elkaar. Ook gaan we met elkaar op vakantie, gaan naar elkaars 21-diners en vieren we alle feestdagen met elkaar.

 

Twijfel je dus nog om lid te worden? Doe het! Laat in een reactie weten waar jij lid bent of wordt!