Eigenlijk wilde ik als titel: ‘het leed dan Universitair Sportcentrum heet.’ Die titel paste (hoe mooi ik hem ook vond rijmen) helaas niet bij mijn voornemen van een goede sportinstelling van dit jaar. Het is dan ook een positievere variant geworden. Het Universitair Sportcentrum, USC voor kenners, heeft zoveel verschillende groepslessen en sporten dat je al bijna uitgeput raakt van het weekrooster bekijken. Een kleine greep uit het aanbod: Afrikaanse dans, aerial acrobatics, piloxing, voetbal en honderden soorten yoga.

Persoonlijk vind ik al dat aanbod heerlijk.  Het is mij alleen nooit duidelijk wat zo’n les nou precies inhoudt als ik bijvoorbeeld de term piloxing hoor. Voor mijn stage ga ik binnenkort een sporttraining volgen aan de Politieacademie, maar misschien heb ik mijn conditie iétsje overdreven. Het schrijven van deze blog is een mooie stok achter de deur om mijn luie puddinglichaam van de bank af te krijgen. Ga je mee op ontdekkingstocht tussen de geur van zweetsokken en spannende groepslesnamen?

100 soorten yoga

Ik besloot rustig te beginnen met yoga, poweryoga om precies te zijn. Ik had niet verwacht dat ik het chill zou vinden. Het is echter heel zinvol als bijvoorbeeld je rug vastzit. Je begint de les met een soort mini meditatie waarna je een hele reeks oefeningen gaat uitvoeren. Hierbij staat een goede ademhaling centraal. Het is even wennen aan het begin, maar deze les is best goed te volgen als je nog nooit eerder yoga hebt gedaan. Aan het eind van de les is er nog een kort rustmoment, waarna je helemaal relaxt de zaal verlaat. Je hebt bij deze les geen handdoek nodig (dan glijdt je weg op de yogamat), sokken zijn wel fijn. Poweryoga wordt maar liefst 7!! keer gegeven, op de dagen maandag, dinsdag en woensdag.

Yin yoga is ook een van mijn favorieten, dit is een soort rustigere variant van poweryoga. Zeker een aanrader voor als je veel achter een bureau zit! Raja yoga is persoonlijk minder mijn ding, je moet hierbij erg lang stilzitten en bij uitspraken over ademhaling et cetera kreeg ik niet echt het idee dat deze medisch verantwoord waren. Tot slot is club yoga op verschillende soorten muziek, ook wel leuk (naar mijn mening). Je doet bij club yoga drie maanden dezelfde les, waardoor je echt kunt groeien. Verschillende vormen van yoga zijn onderling erg verschillend, laat je dan ook niet meteen afschrikken als je een van de lessen je niet aanspreekt.

Lekker anders met piloxing

Een sport waar ik veel vraagtekens bij had is piloxing, wat een combinatie zou moeten zijn van pilates, boksen en dans. Op de website staat dat je je er sleek, sexy en powerful van gaat voelen. Dat is altijd mooi meegenomen. Al redelijk snel kwam ik erachter dat het ‘rustigere’ pilatesblok niet echt gevolgd werd in deze les. Piloxing is naar mijn idee een soort zumba waarbij je boks bewegingen maakt. Het boksen is alleen in de lucht, je gaat dus niet met elkaar sparren. Behoorlijk pittige lessen, met als afsluiter nog een bil en buikspierenronde op de mat. Deze sport is geschikt om je spieren te versterken en je conditie te verbeteren.

De komende weken ga ik nog meer sporten voor je uittesten. Naar welke sport ben jij benieuwd? Laat het me weten in de comments!

Alle berichten