Hoewel ik als arts natuurlijk stinkend poepie rijk ga worden, als de regering even meewerkt althans, ziet de bankrekening van de gemiddelde geneeskundestudent er wat minder rooskleurig uit. Dus ook wij, arme drommels dat we zijn, moeten aan de bijbaan. Een bijbaan naast geneeskunde vinden was toen ik twee jaar geleden op zoek ging, lang niet zo eenvoudig als ik dacht. Mijn rooster is namelijk zo onregelmatig als maar kan, bij geneeskunde worden weinig praktische vaardigheden aangeleerd geschikt voor bijbaantjes (hooguit wat balanceren met boeken, maar nooit met vier borden op je arm) en geneeskunde an sich kost al best wel wat tijd. Dus dan ben je dus op zoek naar een baan waar je niets voor hoeft te kunnen, waar je (het liefst) zelf je werkuren mag indelen en dan moet ‘ie ook nog retegoed verdienen in de beperkte tijd dat je kan werken. Eitje.

Mij is het uiteindelijk gelukt en ik presenteer jullie graag een kleine greep uit het assortiment. In willekeurige volgorde:

1. Proefkonijn. Ben je jong, gezond en (idealiter) van het mannelijk geslacht, dan ligt er een gouden toekomst op je te wachten in het wetenschappelijk onderzoek. Dit is lang niet zo gevaarlijk als sommige mensen denken, want over ieder ‘invasief’ (= alles schokkender dan een vragenlijst over je favoriete kleur tandenstoker) onderzoek met mensen moet een Medisch ethische commissie (METC) oordelen. Wat je allemaal wel en niet met je proefkonijnen uit mag spoken staat netjes vastgelegd in de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO). Dit is dé manier om (bij sommige onderzoeken letterlijk) slapend rijk te worden.

rabbit-test-02

2. Kistdrager. Ben je jong, ietwat morbide van geest en een beetje sterk in je armen, dan ben jij misschien wel een ideale kistdrager! Schijnt goed te verdienen, de uren zijn flexibel en dan wordt je pak nog eens ergens anders gedragen dan op de borrel.

3. Snijzaalassistent. Ben je jong, wederom ietwat morbide van geest en heb je een sterke maag, dan is helpen bij de anatomiepractica de juiste keuze. Dit is mijn eigen bijbaan en behalve dat je op feestjes beter voor je kan houden dat je in lijken snijdt, kan ik het iedereen aanraden. Goede CV-builder en de nare geur vergeet je vanzelf. Hopelijk.

4. Ouderenverzorger. Ben je jong, immuun voor vuil en heb je redelijk wat geduld, dan is er altijd een plekje in de ouderenverzorging voor je. Ook dit baantje heb ik zelf maar even uitgeprobeerd en echt, als je jezelf over die urinewalm heen kan zetten, is het best oké. Grote plussen zijn de flexibele uren en de onregelmatigheidstoeslag.

5. Blogger. Ben je jong, hoogst intelligent en heb je een onfeilbaar gevoel voor humor? Dan moet je alsnog vroeger opstaan om blogger te worden. Alleen met uren zweten achter de computer en altijd een scherpe blik op de maatschappij gericht, behoort toelating tot ons eliteclubje tot de mogelijkheden.

En een beetje zelfspot kan geen kwaad.

tumblr_m2brx4lJVY1qzxzwwo1_500