Waar de periode van Leidse Introductieweek (El Cid) voor vele Leidenaren een verschrikking is (een overvloed aan fietsen, studenten en fietsende studenten), dient het jaarlijks voor duizenden nieuwe studenten ook als de eerste kennismaking met hun studententijd. Zelf had ik drie jaar geleden een top El Cid en daarom besloot ik afgelopen jaar om zelf ook mentor te worden. In deze blog neem ik je mee in alles wat erbij komt kijken. 

Solliciteren

Er zijn niet voldoende mentorplekken voor alle enthousiaste mentoren in spé, daarom vindt er een sollicitatieprocedure plaats. De vragen die gesteld werden waren hierbij wat vreemd. Wat Merels en mijn ‘beste regelervaring’ te maken heeft met onze capaciteiten als mentor? Geen idee. De El Cid commissie vond ons op basis van deze informatie echter erg geschikt en we waren een stapje verder in de weg naar het mentor zijn. De sollicitatieprocedure begint al ver voor de zomervakantie, dus houdt de Facebook van de El Cid goed in de gaten.

El Cid Mentortrainingsdag

Denk je dat je na je sollicitatie klaar bent om mentor te worden? Zeker niet. De zaterdag voor de El Cid heb je namelijk met al je mede-mentoren een trainingsdag. Tijdens deze dag leer je allerlei kennismakingsspellen (liefde voor omgekeerd verstoppertje), hoe je om moet gaan met verschillende soorten mensen en situaties en last but not least het El Cid dansje. In het begin dacht ik: ‘Wat moet ik de hele dag op een of ander stom grasveld gaan zitten doen.’ Het viel me echter alles mee. Het is naast het feit dat het een leerzame dag is ook leuk om je mede-mentoren te leren kennen.

Mentorkinderen lokken met je versierde bordje

Op de maandag na de trainingsdag is het dan zo ver. Jij en je mede-mentor proberen als een soort hoeders alle deelnemers bij elkaar te krijgen en naar een rustige plek te loodsen om elkaar wat beter te leren kennen. Merel en ik hadden het geluk dat iedereen al meteen gezellig met elkaar aan het praten was en het niet nodig was om ongemakkelijke stiltes op te vullen met kennismakingsspellen. Nadat iedereen een vervolgens een fiets had was het alweer bijna tijd om te eten. Dit doe je op de verenigingen of op de universiteit. We bezochten na het eten het verenigingsdebat en het openingsfeest en hierna zat de eerste dag er al weer op.

De hele stad in een week proppen

Mijn mede-mentor en ik hadden onszelf als doel gesteld dat we op ieder moment van de dag een activiteit hadden. Zo hadden onze mentorkindjes (correcte benaming: participanten) altijd de mogelijkheid om zich bij ons aan te sluiten. ] De leukste georganiseerde momenten van de week beleefden we bij de silent disco in de Burcht, in de avond op het LEF en tijdens de democratische dixo op SSR. Verder regelden we zelf nog een boottocht over de Leidse grachten (aanrader!). Daarnaast gingen we op late night snack tocht door de binnenstad en aten we bergen diepvriespizza’s op mijn zolder.

Ik kan het mentorschap echt alleen maar aanraden. Je beleeft een te gekke week en je geeft daarnaast anderen de kans om een goede start van hun studententijd te maken. Zie ik jou volgend jaar tijdens de El Cid?