Al sinds het begin van mijn bachelor Politicologie wist ik dat ik op een bepaald moment in mijn studieloopbaan stage wilde lopen op een Nederlandse ambassade. Nu is het eindelijk zover: dinsdag 1 augustus ben ik begonnen als stagiair op de Politieke Afdeling van de Nederlandse ambassade in Riyad. Een half jaar wonen en werken in Saudi-Arabië, een land dat qua cultuur ver van Nederlands af staat, ligt voor mij. In dit eerste blog wil ik je graag iets meer vertellen over de stagemogelijkheden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Hoe het mij gelukt is zo’n stage te bemachtigen en welke voorbereidingen ik voor mijn stage moest treffen.

Hoe bemachtig je een stage bij Buitenlandse Zaken?

Ministerie van Buitenlandse Zaken Den Haag

Ministerie van Buitenlandse Zaken Den Haag

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt veel mogelijkheden om een half jaar stage te lopen in het buitenland. Bijna iedere post (een ambassade of consulaat-generaal) heeft per semester plek om één of meerdere studenten te verwelkomen als stagiair. Ook verschillende directies op het ministerie in Den Haag bieden stageplaatsen aan. Een stage kan verschillen in lengte, maar meestal duurt een stage zo’n vijf à zes maanden. Grofweg van augustus/september tot februari of van februari tot juli.

Veel van deze stageplaatsen worden aangeboden op een website van BZ. Via deze website heb ook ik mijn stage gevonden. Vanaf maart dit jaar heb ik de site regelmatig in de gaten gehouden en hield ik een lijstje bij van de posten waar ik graag stage zou willen lopen. Per stagevacature wordt vermeld wat de stage inhoudt en aan welke functie-eisen een stagiair moet voldoen. Ik heb gesolliciteerd bij zo’n acht verschillende posten. De sollicitatieprocedure verschilt per post. Bij de meeste is het voldoende om een motivatiebrief en je cv te mailen. Bij andere wordt er ook gevraagd om een cijferlijst of aanbevelingsbrief. Al spoedig ontving ik van een aantal bericht dat ik niet geheel in het profiel van de stage paste of dat ze betere kandidaten hadden. Uiteindelijk werd ik begin mei gebeld door de ambassade in Riyad. Na een telefonisch interview kreeg ik te horen dat ze mij per 1 augustus een stageplaats wilden aanbieden op de Politieke Afdeling.

De voorbereidingen voor mijn buitenland stage

Nadat de eerste verbazing over dit nieuws een beetje was gezakt, werd het tijd om te beginnen met de voorbereidingen voor de stage. Van de stagiair die op dat moment in Riyad zat kreeg ik gelukkig de nodige hulp, zodat ik daar snel mee aan de slag kon. Nadat ik me als stagiair had aangemeld bij het ministerie in Den Haag kreeg ik van hen de nodige documenten, waaronder mijn stageovereenkomst. Daarnaast moest ik een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen bij de gemeente, zodat ik kon bewijzen dat ik niets op m’n kerfstok had.

Naast de nodige administratie voor het ministerie moest ik ook bij de universiteit van alles regelen. Mijn stage moest namelijk goedgekeurd worden door de examencommissie van mijn master. Een belangrijke eis daarvoor was dat mijn stage een onderdeel bevat waar ik zelf verantwoordelijk ben en het dus geen meeloopstage is. Hiervoor moest ik een overzicht maken van mijn taken en verantwoordelijkheden tijdens de stage. Dit document moest vervolgens door verschillende partijen, waaronder mijn stagebegeleider van de universiteit en die van de ambassade, ondertekend worden. Ongeveer twee weken nadat ik het overzicht had ingediend kreeg ik van de examencommissie goedkeuring. Dit betekent dat ik de stage niet alleen op m’n CV kan zetten, maar dat ik hiervoor ook 30 studiepunten krijg. Deze worden als extra-curriculaire activiteit op mijn diploma bijgeschreven.

De laatste stap; mijn visum aanvragen

Visum aanvragen

Mijn visum aanvragen

De laatste voorbereiding die ik nog moest treffen was het aanvragen van het visum. De ambassade had voor mij een aanvraag ingediend bij het Saudisch Ministerie van Buitenlandse Zaken. Met dat document en mijn stageovereenkomst kon ik vervolgens bij het ministerie in Den Haag een note verbale ophalen. Dat is een document, waarmee het ministerie formeel aan de Saudische ambassade vraagt mij een visum te verlenen.

Met dit note verbale op zak ging ik naar VFS Tasheel in Den Haag, de organisatie die de visumaanvragen voor Saudi-Arabië afhandelt. De aanvraag was uiteindelijk zo geregeld; na vrijdag mijn visum aangevraagd te hebben, kon ik deze de dinsdag erop al ophalen. Met mijn visum op zak kon ik mijn vliegtickets boeken. Na enig onderzoek besloot ik om 30 juli richting Riyad te vliegen en aan mijn avontuur te beginnen. Niets staat mijn vertrek naar Saudi-Arabië nu nog in de weg!

Tot zover mijn eerste blog! De komende maanden houd ik jullie op de hoogte van mijn stage in het buitenland. In mijn volgende blog lees je alles over mijn eerste weken als stagiair en over mijn eerste ervaringen met het leven in Saudi-Arabië.