Een brief van DUO belandde op mijn deurmat vorige week. Vanaf januari 2013 geen gratis ritjes meer, maar met een zuurverdiend studentensalaris reizen voor het volle pond. Mijn mond viel open van verbazing! Het gratis reizen eindigt op het moment dat ik nog bezig ben met afstuderen en dat maakt het best rot – het komt nu nog niet uit. Bijna bij de eindstreep maar nog niet onafhankelijk genoeg om gratis of zonder reductie te reizen.

Ik sta er nu pas bij stil hoe vaak ik de tram, trein, bus of veerpont in- of opstap. Heus niet alleen voor mijn studie, ook voor freelancewerk en in mijn vrije tijd. Kriskras door heel Nederland, gaan en staan waar je wilt. Even snel naar een andere stad voor een boek dat ik nodig heb als onderzoeksmateriaal. En voor een fotoshoot ben ik laatst naar Eindhoven gegaan voor een kledingstuk. Dat zal na januari wel anders zijn, ik zal economischer moeten handelen. Iets vaker de fiets pakken (ook al rijden automobilisten in Den Haag als malloten, voor hen ben je niets meer dan een vieze duif op het wegdek). Ik zal het niet ontkennen, dit is een zeurpost. Ik ga een kleine, smaakvolle afscheidsceremonie plannen voor de dag dat het BR (Betaald Reizen) begint. Tot nu toe zijn ik en mijn ov-kaart de enige ‘aanwezigen’ maar als je je geroepen voelt om mee te rouwen, be my guest.

Je weet pas wat je mist als het er niet meer is. Tikje dramatisch, maar ach…