Heej hallo, daar ben ik weer! Het is enige tijd geleden dat ik voor het laatst een blog schreef. Het is er in de maand oktober door drukte en andere omstandigheden helaas niet van gekomen voor jullie te schrijven over mijn ervaringen in Saudi-Arabië. Nu we in een nieuwe maand zijn aanbeland zal ik weer volop schrijven over mijn ervaringen in het Midden-Oosten. Zo was ik een aantal weken geleden in Oman. In dit blog zal ik jullie vertellen over mijn eerste dagen daar. Ook zal ik vertellen welke verschillen mij opvielen ten opzichte van Saudi-Arabië.

Het Sultanaat Oman

Het Sultanaat Oman ligt ten zuiden van Saudi-Arabië, in de zuidoosthoek van het Arabisch Schiereiland. Hoewel het land zo’n 7,5 keer groter is dan Nederland wonen er slechts 3,5 miljoen mensen, waarvan meer dan 40% immigrant is. Deze mensen wonen voornamelijk aan kust, waar de grootste steden en ook de hoofdstad Muscat gelegen zijn. In het verleden heeft Oman onder andere onder invloed van Groot-Brittannië en Portugal gestaan. Vooral de overheersing door laatstgenoemde heeft haar sporen nagelaten, hetgeen voornamelijk te zien is in de bouwstijl en in enkele overgebleven kustforten uit die periode.

De vlag van het Sultanaat Oman

Mijn reis door Oman had een bijzondere reden. Omdat mijn ouders me gedurende m’n stage graag wilden komen opzoeken, maar het verkrijgen van een visum voor Saudi-Arabië voor hen schier onmogelijk bleek, hebben we besloten elkaar in Oman te treffen. Zodoende heb ik met mijn ouders dit prachtige land verkend. Gedurende onze reis hebben we Muscat als uitvalsbasis gebruikt en daar vandaan de omringende gebieden verkend. Deze manier van reizen is ons zeer goed bevallen, maar ik kan het ook zeker aanraden een rondreis door het land te maken. Buiten Muscat is namelijk ook genoeg moois te zien. Over een aantal plekken die wij bezocht hebben zal ik in dit blog en mijn volgende blog verder uitweiden.

De stad Muscat en haar bezienswaardigheden

Zoals gezegd hebben wij gedurende onze reis de hoofdstad Muscat als uitvalsbasis gebruikt. Muscat is een fijne stad waar je je voor een dag of drie prima kunt vermaken. Daarna heb je alle bezienswaardigheden in de stad echter wel zo’n beetje gezien, maar wees niet getreurd: binnen een straal van twee uur rijden van Muscat bevinden zich een aantal van de must-sees van Oman. Nu zal ik echter eerst iets meer vertellen over Muscat.

Muscat is een langgerekte stad aan de kust, en kan eigenlijk opgedeeld worden in drie delen. Het verst van de luchthaven vandaan vind je het oude centrum van Muscat met enkele belangrijke regeringsgebouwen en het paleis van de sultan. Dit paleis wordt overigens alleen voor ontvangsten gebruikt; de sultan zelf resideert elders. In dit deel van de stad vind je daarnaast nog verschillende forten, de zichtbare overblijfselen uit de tijd van de Portugese overheersing. Hoewel het voor toeristen helaas niet mogelijk was de forten te betreden, geven ze ook van de buitenkant een mooi inkijkje in de geschiedenis van het land. Nabij het oude Muscat vind je Mutrah. In dit deel van de stad bevindt zich een kilometers lange boulevard, waar je lekker kunt kuieren langs het water. Ook vind je hier de soukh van Muscat. Dit is de ideale plek om echt het gevoel te krijgen dat je in het Midden-Oosten bent. Overal in de soukh vind je winkels waar kooplui driftig hun waar aanprijzen, van messen en dolken tot sjaals, kruiden en parfums. Dit is dan ook de beste plek om een origineel souvenir aan te schaffen. Zelf heb ik hier een outfit in traditionele Omani klederdracht aangeschaft, dat bestaat uit lang wit gewaad met lichtblauwe accenten (dishdasha), het traditionele Omani hoofddeksel (kumma) en een wit met lichtblauwe doek, die als tulband om de kumma gewikkeld dient te worden.

Nabij het vliegveld van Muscat vind je het derde deel van de stad. Dit is het nieuwe deel van Muscat, dat zich uitstrekt langs Qurum Beach, een van de mooiste stranden van de stad. In het nieuwe Muscat vind je onder meer het nationale operagebouw, dat zeker een bezoekje waard is, ook al stelt de verplichte rondleiding niet heel veel voor. Ook ligt hier de grootste moskee van het land, de Sultan Qaboos Grand Mosque. Deze moskee wordt op gezette tijden opengesteld voor toeristen en is het bezoek meer dan waard. Niet alleen is het de grootste moskee van Oman, ook vind je er het op een na grootste vloertapijt ter wereld. De moskee heeft een prachtige centrale gebedsruimte, die plaats biedt aan zo’n 20.000 gelovigen. Deze gebedsruimte wordt gesierd door een enorme kroonluchter, die in de koepel van de moskee hangt. De kroonluchter, die gemaakt is van Swarovski-kristal en ruim acht ton weegt, is zonder twijfel de eye catcher van deze ruimte. Ook het buitenaanzicht van de moskee is prachtig. Op het terrein van de moskee bevindt zich ook nog een uitgebreide bibliotheek, waar je een uitgebreide collectie boeken over Oman kunt inzien. Tevens wordt deze bibliotheek ook gebruikt als studieruimte en zagen wij er verschillende studenten blokken voor hun tentamens. In die zin is deze bibliotheek dus niet zo anders dan de UB bij ons in Leiden.

Buitenaanzicht van de Sultan Qaboos Grand Mosque

Rondom de moskee lopen ook talloze vrijwilligers rond, die maar al te graag met toeristen in gesprek gaan. Ook wij werden, toen wij de moskee uitliepen, aangesproken door een van deze vrijwilligers, een vriendelijke jongeman, die ons uitnodigde voor koffie met dadels. Hij wilde met ons de islam bespreken, omdat er, naar zijn mening, grote misvattingen bestaan over de islam. Door met vooral Westerse toeristen in gesprek te gaan wil hij hen iets meer kennis geven over de fundamenten en overtuigingen van de islam. Een dergelijk gesprek volgde dus ook met ons, waarin hij duidelijk aanhaalde welke verschillen hij ziet tussen het christendom en de islam. Hij legde uit dat de islam, in tegenstelling tot het christendom, niet enkel een religie is, maar meer een levenswijze, omdat de islam ook wetten voorschrijft die moslimlanden moeten volgen. Het was een erg interessant gesprek en na afloop kregen we nog een aantal boekjes mee waarin de islam werd verduidelijkt. Dergelijke ontmoetingen doen je eens te meer realiseren dat je te gast bent in een land bent dat cultureel zeer verschilt met Nederland, maar dat deze culturele verschillen zeker niet onoverbrugbaar zijn.

Wadi Shab

Hoewel ik het hierboven enkel over Muscat heb gehad, valt buiten de stad ook voldoende te beleven.  Zo zijn er verschillende bedrijven die excursies aanbieden, zoals duiken, snorkelen, of rondvaart met een traditionele Omani dhow. Een van de ervaringen die ik zelf het meest bijzonder vond, was een bezoek aan Wadi Shab. Deze wadi (een grotendeels drooggevallen rivierbedding) bevindt zich op zo’n anderhalf uur buiten Muscat, maar is het ritje meer dan waard. Bij de wadi aangekomen wordt je opgewacht door een stel alleraardigste schippers, die je voor 1 Omani Riyal (zo’n 2 euro) per persoon overvaren naar het begin van de wadi. De wandeling door de wadi voert je langs prachtig natuurschoon, waar grillige rotspartijen worden afgewisseld met groene palmbossen en poeltjes met azuurblauw water. Na zo’n drie kwartier wandelen kom je uit bij een prachtig meertje, waar je een frisse duik kunt nemen. Voor velen is dit meertje het eindpunt van hun tocht door de wadi. Wij zijn het meertje in eerste instantie echter gepasseerd om de wadi verder te verkennen. Dit bleek absoluut de moeite waard te zijn. We hebben gelopen tot de paden echt niet meer begaanbaar waren voor wandelaars en werden beloond op met een prachtig uitzicht over de wadi. Op de terugweg hebben nog wel een duik genomen in het meertje. Aan het einde van dit meertje bleek een nauwe doorgang te zijn tussen de rotsen. Toen we door deze doorgang waren gezwommen kwamen we uit in een prachtige grot met waterval; echt een unieke ervaring. Nadat we bijgekomen waren van al deze indrukken vervolgden we onze terugweg naar het begin van de wadi. Daar pakten we, moe maar voldaan, de auto terug naar Muscat!

Uitzicht bij het eindpunt van onze wandeltocht door Wadi Shab

Tot zover deel 1 van mijn verhalen over mijn reis door Oman. Volgende week volgt deel 2. Hierin zal ik onder andere vertellen over ons bezoek aan de steden Nizwa en Sur. Ook onze overnachting in de woestijn zal dan uitgebreid aan bod komen. Tot volgende week!