De Oudheid is soms vreemd modern. Ik deed onderzoek naar een verzameling Romeinse wetten uit de zesde eeuw na Christus. Kan jij raden welke wetten al in de Romeinse tijd golden en welke modern zijn? Doe de quiz!

De Novellen van Justinianus

Als voorbereiding op mijn scriptie verdiep ik me in de politieke, religieuze en culturele ontwikkelingen van de zesde eeuw na Christus. Afgelopen weken heb ik me gestort op de zogenaamde ‘Novellen’ van keizer Justinianus (en een paar van zijn opvolger Justinus). Dit zijn wetten die tussen 535 en 566 zijn uitgevaardigd om eerdere wetgeving te verbeteren of nieuwe wetgeving te maken voor de veranderende omstandigheden in het Romeinse Rijk.

Het verspreiden van de wetten

De Novellen zijn echter niet opgesteld zoals we dat gewend zijn van wetten. Het zijn eerder aankondigingen, een soort brieven, van de keizer in Constantinopel gericht aan de gouverneurs van verschillende provincies. Elke brief begint met een inleiding hoe de nieuwe wet tot stand is gekomen, behandelt vervolgens de nieuwe regelingen en sluit af met een oproep om de wet verder te verspreiden. De gouverneurs moeten ervoor zorgen dat de brieven worden gekopieerd en worden gepubliceerd op verschillende plekken in het rijk. Hoe dat precies in zijn werk ging, weten we niet. We kennen wel voorbeelden van wetten die werden voorgelezen op het marktplein (forum) van een stad. Sommige novellen vertellen expliciet dat ze moeten worden opgesteld op drukbezochte plekken in de stad of in kerken.

In deze quiz kun je je eigen kennis van Romeins recht testen. Alle regels komen of uit een van de Novellen, of zijn onderdeel van onze moderne wetgeving. Kan jij raden uit welke tijd ze komen?

quiz

Klik op het plaatje om naar de quiz te gaan!