Eerstejaars studenten, ook wel sjaarzen genoemd, vinden zichzelf meestal heel wat. Zo ook ikzelf in mijn eerste jaar. Op kamers, allemaal nieuwe vrienden bij een studentenvereniging, een gave studie: je denkt dat je helemaal volwassen bent. Toch zijn sjaarzen heel makkelijk te onderscheiden van ouderejaars studenten. In deze blog vertel ik je hoe je sjaarzerig gedrag herkent!
Enthousiasme
Als sjaars ben je veel te enthousiast over alles wat het studentenleven biedt. Drie colleges op een dag en ’s avonds een borrel? Je kan tussen die colleges door vast nog wel even gaan roeien en een koffietje doen. En die borrel? Die kan je vast wel combineren met een feestje aan de andere kant van de stad, ook al heb je de volgende dag een tentamen. Als sjaars ben jij de verpersoonlijking van ‘fomo’ en vind je alles geweldig!
Braaf doen wat je gezegd word
Je houd je heel strikt aan alle ‘regels’. Of dat nou je oudere huisgenoten zijn die je vertellen dat jij elke dag de kattenbak schoon moet maken, aanwezig zijn op vaste avonden van je vereniging of de verplichte colleges van je studie: nee zeggen lijkt niet eens een optie als sjaars. Je wil alles meemaken en volgt gedwee het pad van degenen voor je. Pas later besef je je dat oudere mensen ook gewoon mensen zijn die zich nog net even cooler voelen dan jij.
Nieuwe (digitale) vrienden!
Je bent nieuw in de stad, bij je studie en je vereniging en dat betekent ook een heleboel nieuwe mensen en… potentiële vrienden voor het leven! Tegenwoordig bevestig je zo’n vriendschap natuurlijk allereerst digitaal. Iedereen die je ontmoet moet dan ook direct worden toegevoegd op facebook, instagram en/of snapchat: hoe moet je anders vrienden met ze worden?!
Toch niet zo volwassen…
Tuurlijk, je woont nu op jezelf. Je doet regelmatig je afwas, haalt eigen boodschappen (of haalt eten af) en je stofzuigt één keer in het jaar je kamer; proficiat! Toch merk je pas later dat je als sjaars nog erg afhankelijk bent van je ouders. Een sjaars herken je aan de grote wastas die hij of zij met zich meesleept op het station naar het ouderlijk huis. Daarnaast wordt er ook veel naar huis gebeld voor vragen als ‘kunnen jullie wat geld overmaken’, of ‘hoelang moet je pasta koken?’. De betekenis van ‘thuis’ is voor een sjaars toch altijd stiekem nog het ouderlijk huis en niet Leiden voor de eerste paar maanden.
Sjaarzen spreken de studententaal nog niet
Als je langer in de Leidsche bubbel zit betrap je jezelf op een heel nieuw woordenboek. Je noemt dingen episch, hebt het over vvv-tjes, boodschappen zijn bs en als je het ergens mee eens ben zeg je ‘bij’. Sjaarzen spreken deze taal nog niet zo vloeiend. Ze doen erg hun best en het gaat meestal best snel, maar af en toe betrap je ze nog op een vragende blik als je het hebt over een ‘straaljager’ of ‘dixo’. Wil jij nou als sjaars gelijk mee kunnen praten, bekijk dan dit artikel dat ik schreef over studententaal.
Dit zijn slechts een aantal dingen waaraan je sjaarzen kan herkennen. Zelf vond ik mijn sjaarzenjaar het leukste tot nu toe, juist omdat je zo’n onwetend blij ei bent. Dus: geniet ervan zolang het duurt! Heb jij nog ander sjaarzerig gedrag dat ik heb gemist? En herken je dingen van jezelf? Laat het me weten in een reactie!