Gek genoeg heeft mijn leven in de zomervakanties altijd het strengste ritme. Toen ik nog op de middelbare school zat, had ik regelmatig uren die uitvielen, maar in de zomervakantie werkte ik iedere dag bij mijn vader in zijn apotheek. Vorig jaar zat ik in India op een summer school, waarvoor we iedere dag eerst een half uur lang de Himalaya moesten beklimmen. En dit jaar heb ik een zomerstage. Ik ben er inmiddels aardig aan gewend.

Mijn bureau!

Mijn bureau!

Ik zit vier dagen in de week van 8.30-17.00 bij de Digitale Bibliotheek, die in het pand van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zit. Wat ik daar doe? Nou, niet de rotklusjes dus, zoals ik vorige keer uitlegde. De DBNL digitaliseert boeken, en dat gaat zo:
1. Er worden scans gemaakt van het boek dat gedigitaliseerd moet worden. Iedere pagina wordt los gescand, en er worden PDF’s van gemaakt.
2. De scans worden omgezet door een computerprogramma dat kan ‘lezen’. Dit programma zet de scan om in een tekst die je kunt bewerken.
3. De tekst wordt bewerkt met XML. Dit is een code waarmee je aangeeft welke delen van een tekst schuin- of vetgedrukt zijn, waar de plaatjes en voetnoten staan, en het allerbelangrijkst: waar er in de tekst naar andere auteurs of teksten wordt verwezen. Zo komen bijvoorbeeld alle teksten die over Multatuli gaan, automatisch bij elkaar op één pagina terecht.
4. Dit bestand wordt getest en nagekeken. Er wordt een verantwoording aan de tekst toegevoegd.
5. Van het XML-bestand wordt een bestand gemaakt dat je online kunt zetten. Eén keer per maand wordt een lading teksten online gezet.
Stap 1 t/m 3 zijn uitbesteed: mijn stage richt zich vooral op stap 4 en 5 en alles wat daarmee te maken heeft. Omdat ik eind juni begon, leek het niet waarschijnlijk dat ik al op 1 juli een werk online zou weten te krijgen, maar het is me toch gelukt: Medicina van Johan Yperman. (Er staat zelfs een aankondiging van op de homepage!) Dit boek was trouwens hilarisch om aan te werken. Het is een middeleeuws boek over geneeskunde, dat zeer effectieve adviezen geeft bij allerlei kwalen. Hoe genees je een bloedneus? Aderlaten, natuurlijk.

Als je je stage mee wilt laten tellen voor studiepunten, is een onderzoekscomponent verplicht. Gelukkig kreeg ik een interessant en nuttig onderzoeksonderwerp aangeboden: een vergelijking tussen de DBNL en het programma Metamorfoze, dat bedreigde boeken en documenten digitaliseert. Hier kwamen onverwacht Leiden Leadership Programme-vaardigheden om de hoek kijken: ik ga interviews houden met medewerkers van de DBNL en Metamorfoze, en het afgelopen halfjaar heb ik iedere twee weken wel een interview afgelegd met iemand van het UWV voor mijn praktijkopdracht. Over de precieze inhoud van het onderzoek mag ik nog even niks zeggen, maar hou mijn blog in de gaten!