Vandaag ga ik het met jullie hebben over het 21 diner. Voor de één roept deze term vooral heel veel vraagtekens op. De ander heeft er juist standaard twee per week op de planning staan. Het 21 diner is een traditie die vooral bekend is bij de studentenverenigingen, maar waar ook steeds meer niet-leden aan deelnemen. Het idee is dat je je nieuwe studievrienden uitnodigt om te komen dineren bij jouw ouders thuis, zodat ze ook jouw leven buiten het ‘studentenleven’ leren kennen. Een tijdje terug heb ik bij mijn huisgenootje thuis mijn eerste 21 diner mee mogen maken en ik ben nu zelf druk bezig met brainstormen voor mijn eigen feestje. Ik deel dan ook graag alle tips en tricks met jullie die ik in mijn zoektocht tegenkom.

De gastenlijst

Als je het precies volgens de onofficiële regels wilt doen nodig je als meisje alleen je vriendinnen uit en als jongen alleen je vrienden. Bedenk echter wel dat het uiteindelijk jouw feestje is en dat je gewoon lekker uitnodigt wie jij graag wil. Afhankelijk natuurlijk van de beschikbare ruimte en het beschikbare budget (ja, het 21 diner is helaas een dure aangelegenheid). Mijn huisgenootje had haar bestuur, haar beste vriendinnen en vrienden van haar studententijd, middelbare schoolvrienden en familie uitgenodigd. Deze combinatie vormde een leuke mix. Schrik er dan ook niet voor terug om mensen uit te nodigen die elkaar niet kennen.

Het thema en de dresscode

Wat betreft het thema geldt : alles is mogelijk. Je kan er (met het oog op de groepsfoto’s) voor kiezen om een bepaalde kleur als thema te doen. Daarnaast kan je ook besluiten om een thema te kiezen wat heel dicht bij jou als persoon ligt. Heb je bijvoorbeeld Italiaanse roots (of vindt je pizza gewoon super lekker), dan kan je voor een Italiaanse dresscode gaan. Een ander thema wat ik persoonlijk wel leuk vond was het thema ‘wild’. Allemaal gekleed in lekkere panterprintjes en vervolgens wild op tafel zetten. Op een forum over 21 diners kwam ik een thema tegen wat ik misschien niet meteen aan zou raden. Als je echter helemaal out of the box wilt gaan kan je ook nog voor het volgende kiezen, namelijk het thema bruin. Eerst ga je met z’n allen naar de zonnebank voor een lekker bruin kleurtje en vervolgens ga je de hele avond alleen maar gehaktstaven met jus eten en cola drinken (financieel is dit ook een toppertje).

Een van de prachtige gerechtjes die geserveerd werden op het 21 diner van mijn huisgenootje

Het diner

Nu komt het onderwerp waar veel mensen de meeste stress van krijgen: hoe ga je namelijk voor zoveel man koken?! Sommigen huren een professionele chef in (dit is wel echt ontzettend duur). De meesten koken echter de sterren van de hemel met behulp van hun familie. Ten eerste is het handig om te kijken of je wel genoeg pannen en dergelijke hebt om te gaan koken. Super leuk als je 10 liter soep wil maken, maar als je alleen pannen van 2 liter hebt gaat dat een flinke uitdaging worden. Soep is echter wel erg handig, omdat je deze van te voren klaar kan maken. Tijdens het diner hoef je het dan alleen nog maar in kommetjes te schenken. Andere gerechtjes die je van te voren al kan maken zijn bijvoorbeeld hartige taarten, carpaccio en gevulde bonbons van gerookte zalm (persoonlijke favoriet). Laatste tip is om de lat voor jezelf niet te hoog te leggen. Je kan beter een paar lekkere, smaakvolle gerechtjes serveren, waarbij jij (en je familie) niet de hele avond in de stress zitten dan dat je een tiengangendiner inclusief kaviaar serveert waardoor je hele gezin naderhand een maagzweer van alle stress heeft.

Hoe ben jij een voortreffelijke gast?

Ten eerste is het behoorlijk cruciaal om je aan de dresscode te houden. De jarige neemt het je niet in dank af als jij in je grijze joggingbroek met afgetrapte Nikes verschijnt als de dresscode ‘Fabulous in red’ is. Ten tweede kom je bij een 21 diner niet aanzetten met 5 euro in een envelop. De jarige en zijn of haar familie doet ontzettend veel moeite voor het feest. Er worden daarom vaak ook grotere cadeaus gegeven waar meer moeite in zit. Een klassiek 21 diner cadeau is een fotoboek waarin iedereen zijn mooiste herinneringen opschrijft met de jarige. Ik heb een keer een 21diner boek gemaakt samen met de zusjes van de jarige. Hierin hadden we ook foto’s geplakt van haar met de andere gasten die op het feest kwamen. Wij hadden van te voren alvast wat in het boek geschreven en gedurende de avond konden de rest van de gasten ook een leuke foto uitzoeken en daar een tekstje bijschrijven.

Jaarclubs en vriendengroepen maken vaak ook een lied over de jarige. Denk hierbij aan een samenvatting van alle mooie/gênante en grappige momenten van de jarige op een bestaand nummer (bij Brabanders gebeurt dit bijvoorbeeld op het nummer Brabant van Guus Meeuwis). Tot slot is het netjes om een klein cadeautje of bloemetje mee te nemen voor de ouders. Zij staan namelijk (vaak) de hele avond in de keuken te zwoegen om iedereen een mooie avond te bezorgen.

Laat in de reacties vooral weten wat jouw allerleukste (of allerergste) 21 diner ervaring is.