Lijkt het jou leuk om Leiden een tijdje te verlaten en een nieuw land te ontdekken? Om eens te studeren op een andere universiteit, en nieuwe vrienden te maken? Dan is studeren in het buitenland een top idee! Lees snel deze tips om voorbereid op reis te gaan.

1. Welk land?

Ben je van plan om naar het buitenland te gaan, maar heb je nog geen flauw idee naar welk land of welke stad precies? Bekijk dan eerst even de lijst met universiteiten waar jouw faculteit een overeenkomst mee heeft. Een uitwisseling met deze universiteiten is relatief makkelijk te regelen. De buitenlandcoördinator van het international office kan je alvast het één en ander vertellen over ervaringen van andere studenten. Zorg dat je je niet focust op slechts één universiteit, want vaak wordt er om een top drie gevraagd bij je aanmelding!

2. Meld je op tijd aan!

Top drie gemaakt? Dan kun je je aanmelden voor een programma in het buitenland. Dit gaat allemaal via het international office. Weet dat de aanmelding vaak ver van tevoren al opent. Voor een uitwisseling vanaf september moet je vóór februari al dingen geregeld hebben, zoals het aanvragen van een beurs en huisvesting. Begin dus tijdig met oriënteren! Om je aan te melden is vaak een motivatiebrief nodig, en soms wordt gevraagd om een cijferlijst. Ook moet je een test doen om je niveau van de Engelse taal te bepalen.

3. Voorbereiden

Aangemeld? Alles geregeld? Dan kan de voorpret beginnen! Vaak is er een facebook pagina voor internationale studenten op jouw host universiteit aangemaakt. Word daar lid van om alvast contact te leggen met anderen. Ook handig: boek bij je vliegticket een extra koffer bij je vlucht. Bagage voor een half jaar past – en ik spreek uit ervaring – níét in één koffer.

Studeren in het buitenland Stockholm

Studeren in Stockholm

4. Geland, en nu?

Het is zo ver: je bent aangekomen in je nieuwe woonplaats voor de komende tijd. Maar wat nu te doen? Vaak worden er door de uni’s allerlei introductiedagen georganiseerd met welkomstborrels en rondleidingen. Ga hier dus vooral heen! Zeker in het begin is het belangrijk om zo snel mogelijk mensen te ontmoeten en vrienden te maken, daar heb je de rest van je verblijf profijt van.

5. Benut je tijd

Studeren in een ander land is natuurlijk super interessant, omdat het er toch anders aan toe gaat dan in Leiden. Zo ging ik in Zweden veel vaker op excursie dan in Nederland, wat ontzettend leuk was. Want naast je studie valt er natuurlijk van alles te beleven. Plan elk weekend uitstapjes zodat je zo veel mogelijk van het land kunt zien. Word vrienden met mensen die uit het land komen waar je bent, en leer alles over de cultuur. Indien mogelijk kun je ook lid worden van een studentenvereniging, om het uitgaansleven goed mee te maken. En nodig eens familie of vrienden uit om je te bezoeken!

Studeren in het buitenland sledehonden

Een van mijn uitstapjes in Zweden

6. Niet vergeten!

Er zijn een paar dingen waar je niet per se aan denkt tijdens je buitenland avontuur, maar die wel belangrijk zijn. Sluit de juiste verzekeringen af voor als er onverhoopt iets mocht gebeuren, en schaf een creditcard aan. Vind een onderhuurder voor je kamer. Als je een bijbaantje wilt nemen, let dan op de vergunningen die je daarvoor nodig hebt. En als je stage wilt gaan lopen als je terug bent in Nederland, moet je daar in het buitenland al voor aan de slag gaan. Gelukkig kan veel geregeld worden via Skype tegenwoordig!

Geïnteresseerd in studeren in het buitenland? Ga dan snel naar het international office van jouw faculteit voor alle info!