Lekker hè, die vakantie. Maar voor je het weet is het september en is het weer gedaan met de pret. Een manier om het vakantiegevoel een beetje terug te halen? Volg dan een taalcursus bij het Academisch Talencentrum (ATC) van de Universiteit Leiden! Een taalcursus kan ook handig zijn indien je plannen hebt om naar het buitenland te gaan voor je studie. Zo volgde ik afgelopen jaar Zweeds 1, omdat het me interessant leek me meer te verdiepen in de taal van het land waar ik stage zal gaan lopen binnenkort. Waarom het zo leuk is een taalcursus te doen? Dat lees je hieronder!

Het Academisch Talencentrum

Ben jij van plan voor een langere tijd in een bepaald land te verblijven? Spreken ze in jouw favoriete land niet zo goed Engels? Of vind je het leren van een nieuwe taal gewoon heel leuk? Dan kan het volgen van een taalcursus zomaar iets voor jou zijn. En goed nieuws: studenten van de Universiteit Leiden kunnen zich tegen een gereduceerd tarief inschrijven voor een taalcursus van het ATC. Het ATC biedt onderwijs aan in een groot aantal talen voor zowel beginners als voor gevorderden. Denk bijvoorbeeld aan Chinees, Japans, Russisch, Spaans of Frans. En voor de liefhebbers is er zelfs een cursus Nederlandse gebarentaal! De meeste cursussen (die ongeveer tien weken beslaan) worden twee keer per jaar gegeven: in september en februari. Je hebt dus nog tijd om je in te schrijven!

De lesmethode voor Zweeds 1!

Toelatingseisen

In sommige gevallen moet je een instaptoets afleggen die zo’n anderhalf uur duurt. Dit geldt voor de cursussen Engels, Frans, Italiaans en Spaans. Als je eerder een beginnerscursus hebt afgerond of in het verleden de voorgaande cursus bij het Academisch Talencentrum met goed gevolg hebt afgerond, dan is het afleggen van een instaptoets niet nodig. En als je start met niveau 1 (zoals in mijn geval), dan hoef je geen instaptoets te doen.

Zweeds 1

Afgelopen februari ben ik gestart met de cursus Zweeds 1, welke gegeven werd op het Lipsius (oftewel ‘het hart’ van de Faculteit der Geesteswetenschappen). Ik heb meer een aanleg voor Romaanse talen, maar aangezien ik in januari naar Stockholm zal verhuizen voor een stage in het buitenland leek het me leuk wat Zweeds te leren. Over het algemeen spreekt iedereen in Zweden prima Engels, dus noodzakelijk was het niet. Dit is anders dan bijvoorbeeld in Japan, waar mijn collega Lieke eerder over schreef.

Ik heb geen moment spijt van mijn keuze; het is namelijk ontzettend leuk om een nieuwe taal te leren! Wel wordt verwacht dat je er voldoende tijd in steekt. Daarnaast dien je de toets aan het einde van de cursus met goed gevolg af te ronden, maar deze is prima te doen als je er wat tijd in gestoken hebt. Bijzonder vond ik dat er veel verschillende mensen bij Zweeds 1 zaten: stelletjes, studenten, moeders met dochters en wat mensen die wat verder in hun carrière zijn… er was van alles wat. Kortom: een taal leren vindt iedereen leuk 😊

Vad heter du?

In het begin was het even wennen, dat Zweeds. Het is een vreemde mix van Nederlands, Engels en Duits. Ik vind altijd dat het een beetje zangerig klinkt. Tijdens de eerste lessen werd er al volop kennis gemaakt met de taal aan de hand van een lesboek, gespreksvoering, nieuwsberichten en muziek. In het begin leerden verschillende basiszinnen, zoals ‘hoe heet je?’ (vad heter du?), ‘welke talen spreek je?’ (vad talar du för språk?) en ‘hoe gaat het?’ (hur mår du?). Daarbij sprak de docent zo min mogelijk Nederlands. Toch was alles over het algemeen goed te volgen. Na een paar lessen lag het tempo hoger en gingen we meer aan de slag met de Zweedse grammatica. Het Zweeds kent geen lidwoorden, maar je kan aan het achtervoegsel van een woord zien of het onzijdig (ett-woorden) is of niet (en-woorden). En dan zeggen ze dat Nederlands lastig is… Naarmate de cursus vorderde, moest ik steeds meer tijd steken in alle huiswerkopdrachten en het bestuderen van de grammatica. Maar omdat ik het leuk vind om een taal te leren (en er gelukkig ook aanleg voor heb), vond ik dit juist leuk!

Een van mijn favoriete Zweedse nummers! (en tegelijkertijd een beetje Zweeds oefenen…)

Andere ervaringen met taalcursussen bij het ATC

In september zal ik beginnen met Zweeds 2. Ik geloof dat ik wel weer even mijn boeken erbij moet pakken, want ik merk dat de stof wel alweer een beetje is weggezakt… Oeps. Ik ben erg benieuwd welke mensen ik weer terug zal zien. Volgens een vriendin van mij die afgelopen jaar Russisch 4 gevolgd heeft wordt de groep hechter naarmate je verder in de taalcursus komt. Zo heeft zij ondertussen leuke vriendschappen gesloten met andere deelnemers. Vorig jaar heeft haar docent zelfs een reis naar St. Petersburg georganiseerd waar iedere dag twee uur besteed werd aan Russisch. Ook brachten deelnemers regelmatig baksels mee (lees: vodkataart) naar de les. Ik ben benieuwd of dit bij mij ook het geval gaat zijn! Een kanelbullar gaat er in ieder geval wel in 😊

Taalcursussen in de zomerperiode

Lijkt een taalcursus je leuk, maar ben je te druk om op een vaste dag van de week een taalcursus te volgen? In juli en augustus biedt het ATC verschillende intensieve taalcursussen aan. Gedurende de zomerperiode krijg je dan drie weken lang iedere dag les. Misschien wat voor volgende zomer?

Na Zweeds 2?

In januari zal ik vertrekken naar Stockholm. Uiteraard hoop ik mijn Zweeds zoveel mogelijk te oefenen! Hoe dit uitpakt, horen jullie later. Voor nu wordt het nog even flink oefenen thuis in het Leidse… Zweeds 1 is in ieder geval al binnen 🙂

Lijkt het jou leuk om een taalcursus te doen? En welke taal zou jij dan willen leren?