Welke woorden of gedachtes komen er bij je op wanneer iemand het over studenten heeft? ‘Studeren’, ‘verenigingen’, en zelfs ‘arm’ zijn; we zijn immers ook arme studenten. Zeker nu de basisbeurs van tafel is gegooid stapelen de studieschulden zich hoog op. Toch zijn we rijker dan ooit.

Nu, een vlucht naar Londen v.a. €9,99!

Kleurrijke graffiti

Street art in Shoreditch, London

De reclame heeft niet gelogen. Ik heb inderdaad een retourtje Londen geboekt voor maar twintig euro. Misschien zijn we niet per sé rijk in geld, maar zeker wel in mogelijkheden. Zo ben ik vorige week spontaan twee nachtjes naar Londen op en neer gevlogen als een kleine get-away. En nee, ik heb geen colleges geskipt en de reis was ook niet op de kosten van ‘Ome DUO’.

Door twee maanden geleden goed te plannen heb ik voor een spotprijsje heerlijk genoten van Shoreditch, een hipsterwijk aan de rand van het centrum terwijl ik verbleef in een (studenten)hostel. Voor dit reisje heb ik het geld bij elkaar geraapt met behulp van allerlei studentenbaantjes. En die drie dagen vakantie zou ik echt iedereen aanraden. Een weekendje naar Londen is echter niet de enige mogelijkheid voor ons ‘arme’ studenten. Zo zijn er namelijk steeds meer studenten die wereldreizen maken naar Azië of Australië. En niet iedereen leeft bij het motto ‘maximaal lenen = maximaal leven’. Voor het nodige geld zijn er genoeg mogelijkheden om wat bij te verdienen, in mijn volgende blog zal ik uitgebreider over studentenbaantjes schrijven.

Rijk in mogelijkheden

Een grappige tekst over 'op kamers wonen'

Als op-mezelf-wonende-studente heb ik naast dit reisje nog veel meer vrijheid ondervonden in het afgelopen jaar. En zelfs met een maandelijks budget vind ik dat je in je studententijd heel erg rijk bent, in vrijheid en mogelijkheden. Natuurlijk zijn we niet geheel vrij; als studenten van een universiteit komen wij in aanraking met institutionele grenzen. Je behoort nu eenmaal je tentamens te halen om een diploma te krijgen. Ook willen universiteiten een steeds hoger rendement behalen waardoor eeuwig student zijn geen mogelijkheid meer is.

Dit weerhoudt ons echter niet om de vrijheid binnen deze grenzen op te zoeken. Zolang je naar je verplichte colleges gaat en je je tentamens/deadlines haalt, kan je helemaal zelf bepalen hoe jij de tijd indeelt. Zo ben ik regelmatig te vinden op mijn studentenvereniging waarbij ik, naast het borrelen, ook verscheidene commissies doe. Daarnaast kan je kiezen om naar het buitenland te gaan voor onder andere je minor of stage en ook binnen Leiden biedt de universiteit genoeg ontplooiingsmogelijkheden. De keuzes zijn er te veel om op te noemen, waardoor ik spontaan last krijg van keuzestress.

Hoe ga jij nu met jouw rijkdom om en hoe vul jij je vrijheid in?