Laten we eerlijk zijn, als student heb je geen fortuin te besteden. Als je zuurverdiende (ome Duo) centen gaan al naar je (nooit gebruikte) schoolboeken, vaak te dure kamer en de biertjes in de Hifi. Het zou dan ook mooi zijn als je niet elke keer 10 euro kwijt zou zijn aan die paar zielige paprika’s voor in je pasta pesto die je bij de Albert Heijn haalt. Maar, lieve mede-studenten, het kan ook anders. Vorig jaar stapte ik voor het eerst de Zamzam binnen, een toko vlakbij de Hoogvliet in Leiden. Sindsdien haal ik daar regelmatig mijn groente en fruit en geloof me: je bent elke maand tientallen euro’s goedkoper uit.

Groente en fruit

Als je binnenloopt bij de Zamzam heb je eerst de groente- en fruitafdeling. Wat ze hebben is elke keer een verrassing, maar het is behoorlijk uitgebreid. Je hebt de standaard courgettes, appels, tomaten en komkommers. Daarnaast heb je ook bijzondere groenten waarvan ik nog steeds geen idee heb hoe ze smaken. Een paar weken geleden had ik er ook weer boodschappen gedaan en toen heb ik een fotootje gemaakt van wat ik gekocht heb om jullie een beeld te geven.

Voor bovenstaande boodschappen betaalde ik maar liefst 7.54. Dit is voor een bakje verse aardbeien, twee aubergines, een courgette, een flinke berg trostomaten, een citroen, een limoen, bosui, een mango, twee rode uien en drie bos-perziken. Ik heb online uitgerekend hoeveel dit scheelt met de AH en geloof het of niet, dat is 14.81 euro. Tomaten (5,40) + citroen (0,60) + aubergines (2,00) + courgette (0,85) + uien (0,70) + mango (2,00) + bosui (0,80) + limoen (0,47) + aardbeien (1,99) + bos-perziken (niet online te vinden). Zonder de perziken betaal je bij de Albert Heijn al bijna het dubbele voor dezelfde boodschappen.

Ook liefde voor de AH

Nou wil ik zeker niet haten op de Albert Heijn, want voor een lekker stuk kaas, vers gebak of witte puntjes moet je juist bij de Albert Heijn zijn. Deze supermarkt stelt nooit teleur wat betreft assortiment (of de perziken na dan). De ZamZam is wat wispelturiger wat betreft assortiment en sommige producten hebben ze ook gewoon niet. Voor groente en fruit kan je echter beter naar de ZamZam gaan. Let echter wel op, niet elk stuk fruit is even mooi. Het geeft een beetje het marktgevoel, de mooiste stukken groente en fruit ertussenuit plukken.

Borrelen

Tot slot is er nog een afdeling bij de ZamZam waar je zeker langs moet gaan. Helemaal achterin de winkel vind je de hapjestoonbank (zelfbedachte naam). Hier worden de lekkerste tapenades en smeersels tentoongesteld en deze zijn heerlijk om op te eten met een stuk vers Turks brood. Deze producten zijn wat duurder, maar zeker de moeite waard als je lekker wil borrelen in het park.

 

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen enthousiasmeren voor mijn favoriete toko. Het adres is Raamsteeg 73-75 in Leiden voor de geïnteresseerden.