Elke student krijgt er mee te maken: vooroordelen over je studie. Het is natuurlijk heel lief als andere mensen interesse tonen in je studie. Als tante Jans echter voor de vijfde keer vraagt of je inside info hebt over een bepaalde zaak die onlangs op het nieuws was ben je er wel een klein beetje klaar mee. Afgelopen week had ik een zwart-witte streepjestrui aan en zei mijn oma dat het wel goed paste bij mijn werk in de gevangenis (true story). Ik ben mijn hele leven nog nooit in een gevangenis geweest. Blijkbaar is het bij redelijk wat mensen (onder andere oma) toch niet helemaal duidelijk wat de studie Criminologie inhoudt. De blogs van Stephanie over het imago van de psychologiestudent en de blog van Hila over rechtenstudenten hebben me geïnspireerd om ook de vooroordelen over Criminologie op een rijtje te zetten. 

1. Je hebt zeker in de eerste maand geleerd hoe je het uit moet spreken?

Crimineelogica? Crimi-huh? Crime-wattes? Als je ooit iemand wil vervelen met een flinke tongbreker is criminologie je woord. Degene die het zonder te oefenen de eerste keer goed uitspreekt ben ik nog niet tegengekomen. Gelukkig is het echter niet zo erg met onze opleiding gesteld dat we de eerste maand besteden aan het uitspreken haha.

2. Dus jij gaat later bij de NCIS werken? Ik kijk dat altijd op tv.

Hoe spannend de serie NCIS ook is (guilty pleasure), als criminoloog ga je hier niet terecht komen. Ten eerste omdat het acteurs zijn en we geen acteeropleiding volgen. Daarnaast is het niet helemaal realistisch om op naaldhakken en met losse haren op een plaats delict rond te lopen.

 

3. Vind je Criminologie dan niet eng?

Het enige enge aan mijn opleiding is de intens grote hoeveelheid studiestof die we elke week opgelegd krijgen. Oh en van het statistiekprogramma SPSS heb ik ook wel wat slapeloze nachten gehad. Je stages kunnen spannend zijn, ik heb stage gelopen bij John van den Heuvel en de politie en daar kreeg ik soms ook wel een flinke shot adrenaline van de spanning. Criminologie zelf is echter gewoon een wetenschappelijke opleiding, waarbij je voornamelijk in de boeken zit.

Een klein deel van mijn studieboeken

4. Eigenlijk ben je na je opleiding dus de perfecte crimineel?

Klopt.

5. Ken je zo’n wetboek dan uit je hoofd?

Pfoee nee gelukkig niet! Het is wel handig als je weet waar je bepaalde delicten kan vinden. Er zit (hoewel dat op het eerste gezicht niet zo lijkt) een best goede systematiek in een wetboek. Je hoeft dus niet je hele wettenbundel vanbuiten te leren.

Voor mij blijft criminologie het mooiste vakgebied wat er is, ook al kan ik later niet bij de NCIS werken. De reden dat ik de studie zo leuk vind is omdat je vanuit heel veel verschillende hoeken (economie, psychologie, recht etc.) naar één fenomeen kijkt. Welke vooroordelen hoor je vaak over jouw studie?