Deze zaterdag is de Nacht van Kunst en Kennis: het culturele en wetenschappelijke evenement dat op verschillende plekken in Leiden wordt gehouden. Er is weer van alles te doen en te beleven, en omdat het programma misschien wat groot is, heb ik de interessantste en leukste activiteiten voor jou op een rijtje gezet!

Het net-niet-gelukte wetenschapslab

Ik weet persoonlijk maar al te goed dat dingen niet altijd lopen als gepland. Het is nog een wonder dat mijn ouders me niet Murphy hebben genoemd. In de wetenschap loopt het net zo, wat je tijdens deze activiteit je zal laten zien. Ook kan je hier zelf een onderzoek zelf compleet uit de hand laten lopen.

Het net-niet-gelukte wetenschapslab is vanaf 19:00 doorlopend te bezoeken in de Oude Sterrenwacht.

Minecraft en Romeinen: Romeincraft

Romeincraft

Hoe kan je de geschiedenis van het Romeinse rijk beter ervaren dan zelf langs de Limes te lopen. Value, een onderzoeksproject waar archeologie en videogames hand in hand gaan, heeft in Minecraft één op één het Romeinse grensgebied nagebouwd.

Romeincraft is vanaf 19:00 doorlopend te bezoeken in collegezaal 2 in het Academiegebouw.

Leiden Underground vs. Het Pauluslabyrint

Ik heb ze nog nooit gehoord, maar er gaan schijnbaar legendes in de rondte over een ondergronds gangenstelsel onder de oude stad. Vanaf het Pieterskerkplein gaan er expedities die je meenemen naar plekken in Leiden die je nog nooit hebt gezien.

Er gaan tours om 19:30 uur, 20:45 uur, 22:00 uur en 23:15 uur vanaf de Pieterskerkplein Expeditie.

Museum Boerhaave presenteert: terrorisme in je achtertuin

Museum Boerhaave presenteert: terrorisme in je achtertuinTerrorisme domineert regelmatig het nieuws tijdens onze generatie. In hoeverre is de angst op aanslagen terecht en in hoeverre wordt dit door de media opgeblazen? (cyber)Terrorisme experts vertellen je alles over waar deze terroristen zich schuilhouden en hoe de beeldvorming omtrent dit onderwerp tot stand komt.

Deze lezing wordt gehouden in de Hortus Botanicus om 20:15.

Charles Foster – Being a beast

Dat biologen af en toe een beetje maf kunnen zijn, weten we door Freek Vonk ondertussen maar al te goed. Charles Foster bracht het onderzoeken van dierlijk gedrag naar een nieuw niveau door zelf te gaan langere tijd te leven als een das, geit en vos.

Om 20:30 interviewt journalist Nienke Beintema Charles Foster in het Academiegebouw over zijn unieke manier van onderzoek en zijn ervaringen als ‘dier’.

Back to the future – The world of 2067: Wat als de dijken écht breken?

Met de opwarming van de Aarde, het stijgende zeespiegel en het veranderlijke weer is het een discussie waar wij zeker in Nederland mee zitten: wat gebeurt er als de dijken doorbreken? Welke gebieden stromen over en hoe snel gaat dit? Wat is er tegen te doen.

In deze presentatie om 23:15 in het Rijksmuseum van Oudheden hoor je hier alles over.

Back to the future - The world of 2067: Wat als de dijken écht breken?

Afterparty bij Augustinus

Hoe sluit je een evenement beter af dan met een afterparty? Als je op het Pieterskerkplein jouw festivalbandje heb opgehaald heb je ook toegang tot dit feest op Augustinus. Het feest begint om 1:00 na alle activiteiten.

Er is van alles te doen tijdens de Nacht van Cultuur en Kennis, dus ik raad je zeker aan om het volledige programma nog even door te stippen. Zelf heb ik deze lijst gemaakt, omdat dit mij de leukste activiteiten lijken om gedurende aankomende zaterdag te bezoeken. Koop nog snel je tickets voor morgenavond.

Heb ik iets gemist wat er absoluut bij moet? Laat het weten in de reacties!