Als student heb je maar weinig vrije tijd, en dan schiet lezen als hobby er vaak bij in. Wil je meer lezen? Start een boekenclub! Ik heb nu al bijna drie jaar een boekenclub met mijn dispuut. Een ideale manier om meer te gaan lezen, en nu, in winter- en coronatimes ook een ideale coronahobby om jezelf mee te vermaken. Zijn boekenclubs voor oude dametjes of elitaire mensen? Helemaal niet!

Hoe start je een boekenclub

Als je vroeger veel hebt gelezen heb je vast wel eens een gesprek gehad met mensen die dat ook deden en die nu, net als jij, bijna niet meer lezen. Als student moet je immers al veel verplichte teksten lezen en als je dan even kan ontspannen zet je het liefst een Netflix-serie of YouTube-filmpje aan. Zo’n gesprek eindigt altijd met het voornemen: ‘Ik moet echt meer gaan lezen’, maar uiteindelijk komt er nooit iets van. Zo ging het bij een aantal meiden uit mijn dispuut ook steeds, totdat iemand voorstelde om een boekenclub te starten om elkaar meer te motiveren. Toegegeven, dat klinkt ontzettend nerdy. Maar het is wel echt heel leuk én een goede manier om meer te lezen.

boeken dat in de boekenclub is gelezen

Hoe werkt het?

Wij kiezen steeds met zijn allen een boek en een datum wanneer je het boek uit moet hebben. Vaak nemen we lekker ruim de tijd zodat het niet als een verplichting voelt. Het is slim om te beginnen met boeken die niet al te dik zijn, om gemotiveerd te blijven. Als iedereen gaat lezen, is het handig om af en toe even een update te sturen in een groepsapp, zodat iedereen weet hoe ver je ongeveer bent en als reminder om weer even het boek op te pakken. Je kan je voortgang natuurlijk ook bijhouden op een website als Goodreads. De boeken kan je vaak lenen van mensen of de bibliotheek, en als je graag een exemplaar wil bezitten, kun je ook een kijkje nemen op de boekenzolder.

En dan? Bespreken maar!

Als iedereen het boek uit heeft plan je een gezellige avond et wijntjes, kaarsjes en kaasjes en ga je het boek bespreken. Het is aan het begin even opstarten maar voor je het weet kan je zo meer dan een uur over een boek aan het kletsen zijn. Wij hebben het over de schrijfstijl, dingen die we niet helemaal begrepen, emotionele momenten en linkjes tussen het boek en de wereld waarin we leven. Door corona hebben we onze laatste twee besprekingen online gehouden, maar dat ging eigenlijk net zo goed! Voor onze volgende keer laten we iemand ook een mini-quiz over het boek en de auteur maken voor aan het begin.

boeken die in de boekenclub zijn gelezen

Boekentips

Als laatste nog een een paar boekentips van mijn boekenclub voor de jouwe:

  • Narcis en Goldmund – Herman Hesse
  • Nooit Meer Slapen – Willem Frederik Hermans
  • Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeiffer
  • Bonita Avenue – Peter Buwalda
  • The handmaids tale – Margaret Atwood
  • Een schitterend gebrek – Arthur Japin
  • De zwarte met het witte hart – Arthur Japin

Ga jij een boekenclub starten? En heb je nog boekentips voor de mijne?