Je huisgenootje besluit om te gaan verhuizen en dat betekent dat het weer tijd is voor een hospiteeravond. Maar ja, dan komt ineens het coronavirus om de hoek kijken, vaarwel hospiteeravond en hallo online video hospiteren! Toch blijkt een online ‘hospi’ organiseren nog niet zo simpel te zijn als je denkt. In dit blog neem ik je mee in onze zoektocht naar deze nieuwe vorm van hospiteren! 

Op afstand

Het is 15 maart 2020, de eerste maatregelen omtrent het coronavirus zijn net ingesteld en we krijgen een berichtje van ons huisgenootje. Ze gaat samenwonen met haar vriend en dus verlaat ze begin mei ons studentenhuis in Leiden. Al snel dringt tot ons door dat we waarschijnlijk geen normale hospiteeravond kunnen gaan organiseren. Nog geen week later wordt ons vermoeden bevestigd en besluit de overheid dat we met niet meer dan drie mensen samen mogen zijn. Ohh nee, valt onze hospiteeravond nu in het water?

Al snel lezen we op Facebook allerlei berichtjes dat huizen een online hospiteeravond gaan organiseren. Dus ook wij volgen en bedachten samen hoe we op een veilige afstand een hospi kunnen houden. We kwamen er al snel achter dat hier nog heel wat haken en ogen aan zitten.  

De eerste uitdaging begon, toen al mijn huisgenootjes besloten om terug naar hun ouders of vriend te gaan. Het huis was leeg, de kamers op slot en alle gemeenschappelijke ruimtes voor mij alleen. Hoe lekker die vrijheid in het begin ook was, ik mis mijn huisgenootjes inmiddels wel. Even een huisvergadering houden over hoe we de hospiteeravond zouden organiseren, zat er dan ook niet in. Athans, in real life. Gelukkig leven we in een digitale wereld en nadat we allemaal Skype hadden opgestart, maakten we een plan van aanpak. 

Casual gesprekken

We prikten een datum, plaatsten wat foto’s en de tekst op Facebook en Kamernet en onze mailbox stroomde vol met leuke berichtjes. Toch zagen we al snel dat de vraag veel minder groot was, dan in de pre-corona tijden. In plaats van ongeveer 100 berichtjes, hadden we nu maar 30 reacties op de kamer gekregen. 

Een nieuwe huisvergadering werd gepland en iedereen had een lijstje gemaakt met wie die wilde uitnodigen voor de hospiteeravond. Na wat turfwerk, maakten we een selectie van 10 personen en stuurden we ze het leuke nieuws dat ze waren uitgenodigd voor onze hospi. Wij als ‘huis’ vinden het altijd fijn om casual gesprekken te houden met de geïnteresseerden. Zo ontstond het idee om individuele online gesprekjes te gaan plannen. In de bijlage van de mail vond iedereen een schema voor onze zelfbedachte vorm van online hospiteren. Met stiekem toch wel een beetje een gevoel van trots, deel ik nu met jullie ons succesvolle recept! 🙂 

Een succesvol recept

Stap 1: Nodig maximaal 10 mensen uit en geloof mij, dat is meer dan genoeg! Na drie weken weinig sociaal contact, zijn tien individuele gesprekjes ineens best intens. 

Stap 2: Maak een schema waarin je 10 gesprekjes van 8 minuten per persoon inplant. Dit is even een klusje, maar dan loopt de hospi tenminste lekker soepeltjes. En ohh ja, twee minuten wisseltijd ertussen is wel fijn. Dus gun jezelf zeker die twee minuten pauze of ruimte als je gesprekje iets uitloopt. 

Stap 3: Misschien erg voor de hand liggend, maar zorg voor een goede WIFI-connectie. Zou toch zonde zijn als je ineens op een niet zo’n charmante manier stil staat. 

Stap 4: Zet je telefoon op een statief of op een stapel boeken, maar houd hem in ieder geval niet pal voor je neus. Zo heb je tenminste alle aandacht voor hospitant en laat je niet per ongeluk je telefoon vallen.

Stap 5: Wij hielden de video gesprekjes via WhatsApp. De telefoonnummers van tevoren even in je telefoon opslaan, zorgt ervoor dat je snel iemand kan bellen. 

Stap 6: Houd pen en papier bij de hand en maak een vragenlijstje. Als het gesprek even vastloopt, is het fijn om wat vragen achter de hand te hebben om de tijd vol te maken. Schrijf daarnaast ook wat feitjes en eigenschappen van die persoon op. Zo weet je achteraf nog wie iemand was en haal je niet per ongeluk twee personen door elkaar.

Stap 7: Laat de huisgenoot die jullie huis gaat verlaten een virtuele tour door het huis geven. Op deze manier ziet de hospitant gelijk het huis en kunnen de huisgenootjes zich richten op het houden van de gesprekjes. 

Stap 8: Houd de tijd in de gaten, want acht minuten zijn zo voorbij! 

Voor je het weet zitten de gesprekjes erop en had ik echt de tijd nodig om even bij te komen. Het was heel erg leuk om na drie weken alleen te zijn geweest, ineens zoveel nieuwe mensen te spreken. Maar dat online hospiteren vergde meer energie dan ik had verwacht… Toch vond ik het een geweldige oplossing en met een goede voorbereiding kan ieder huis, in tijden van corona, een nieuwe huisgenoot vinden.

Na alle video gesprekjes hebben wij nog een online vergadering gehouden met het ‘huis’ en wonder boven wonder… waren we het met ze allen snel eens. Dus over een maandje woont er een nieuwe gezellige student in ons kasteeltje!

Tip voor de hospitant

Nog een laatste tip voor als jij op zoek bent naar een nieuwe kamer: stel vooral ook vragen terug aan de huisgenoten waarmee je een gesprek hebt, zo laat je zien dat je interesse toont. Op deze manier ontstaat er een dialoog in plaats van dat de huisgenoot een vragenvuur op je afstuurt. 😉 

Heeft jullie huis een andere handige manier gevonden om online te hospiteren? Laat het mij weten in de reacties!