De zomer is weer begonnen. Tentamens komen ten einde, het kwik stijgt en dagen blokken in de UB worden verruild voor lange zomernachten met een koud biertje in de hand. Misschien heb je wel grootse plannen voor deze zomer: backpacken in Azië, lekker bakken aan de Costa del Sol of een citytrip naar een hippe stad. Klinkt allemaal niet verkeerd, maar vereisen wel een budget dat niet altijd even studentvriendelijk is. Wees echter niet getreurd als je het plezier dichter bij huis op moet zoeken! Naast de titel Sleutelstad wordt Leiden ook wel de Stad van ontdekkingen genoemd en dat komt jou deze zomer ontzettend goed uit. Er is namelijk heel veel te doen in Leiden om je alsnog het ultieme zomergevoel te geven, zonder dat je hiervoor in het vliegtuig moet stappen!

Wandelen met bier

Lekker biertjes drinken terwijl je door het mooie Leiden wandelt. Klinkt niet verkeerd toch? Een gids neemt jou en je vrienden mee op avontuur in eigen stad om onder het genot van (speciaal)bier het mooie Leiden nóg beter te leren kennen! Zo verrijk je niet alleen je bierkennis maar kom je ook nog meer te weten over de stad. Wedden dat je stiekem nog heel veel dingen over onze sleutelstad niet wist?

Rock the boat!

Het is een cliché, maar met een reden. Er zijn weinig dingen chiller dan middagen dobberend op de Leidse grachten spenderen met een glas wijn in je linkerhand en een snack in je rechterhand, terwijl de zonnestralen je huid strelen. Als je ook nog iets over de stad wil leren kun je een rondvaart doen, trek je liever je eigen plan dan kun je gewoon je eigen bootje huren. Trommel al je vrienden bij elkaar en je hebt gegarandeerd een epische dag.

Daag jezelf uit deze zomer!

Nu je geen zorgen meer hebt over tentamens en deadlines kun je jezelf op een andere manier gaan uitdagen. Probeer bijvoorbeeld een uitdaging te vinden waarmee je Leiden op een andere wijze leert ontdekken. Zo heeft een vriendinnetje van mij bedacht dat ze in elk koffietentje in Leiden een keer koffie wil drinken. Klinkt vrij simpel, maar dit zijn er een stuk meer dan je denkt! Je kunt het zo groot of klein maken als je zelf wil. Ga bijvoorbeeld alle vintage- en antiekwinkeltjes af, bezoek elk museum in Leiden (daar ben je ook wel even zoet mee), ontdek alle hofjes, probeer nieuwe restaurants, alles mag! Bottom line: breek gewoontes en ga op ontdekkingstocht in eigen stad.

Surfen over de grachten

Het is een opkomende trend: en terecht! Suppen is de avontuurlijk variant van het bootje varen en de toegankelijkere versie voor mensen die wel avontuur zoeken maar liever niet de diepe zee in duiken voor vertier. Verken op creatieve wijze de wateren van Leiden en waan je door de iconische grachten en natuurgebieden. Daarnaast is het niet alleen goed vermaak, maar ook nog eens lekker sportief! Heb je gelijk de biertjes van de bierwandeling eraf gesport. 😉

De Leidse Hout park wandelroute bos

Hidden hideaways

De klassieke studentenhotspot om buiten te chillen is het Van der Werfpark tegenover het KOG. Zodra de eerste zonnestralen uit de lucht ons aanraken verkast menig student met een sixpack radlers en stokbrood met dips naar het Van der Werfpark. Tijdens mooi weer is het hier bijna vechten om een mooi plekje in de zon. Dat is niet nodig, want er zijn zoveel meer parken in Leiden om te chillen met vrienden. Ga bijvoorbeeld eens naar Park Cronesteyn. Hier kun je niet alleen lekker van de zon genieten, maar ook veel dieren spotten én er is een schattig theehuis om leuk lunchpauze te houden. Als je liever de schaduw opzoekt kun je in De Leidse Hout lekker tussen de bomen wandelen, of ga in de Hortus Botanicus op zoek naar een verborgen plekje tussen de exotische bloemen.

Een zomer in Leiden hoeft dus lang zo slecht nog niet te zijn. Of je nou lekker ligt te bakken in het Van der Werfpark of op een bedje in Spanje: overal schijnt dezelfde zon. Het is tijd voor een Leidse zomer. Wat ga jij deze zomer in Leiden doen?