Vorige week schreef ik over de leuke cafeetjes in Den Haag. Het leuke aan die stad vind ik dat het veel diverse mogelijkheden biedt voor een terrashanger zoals ik. Studentendorp Leiden lijkt op het eerste gezicht een stuk minder gevuld met dezelfde soort verborgen schatten. Maar toch heeft de stad zijn ‘fair share’ aan leuke cafeetjes en toch wel verborgen plekjes. Vooral leuk vind ik dat er veel cafeetjes zijn die er al heel lang lijken te zitten en die volgepakt staan met de gekste dingen. In dit lijstje vind je de leuke cafeetjes in Leiden die ik heb ontdekt en waar ik graag heen ga.

De Twee Spieghels

Voor dit cafeetje moet je langs de Botenmarkt lopen en alle terrasboten weerstaan. Hoe feestelijk die ook zijn, als je een zijstraat inschiet dan kom je bij de Twee Spieghels. Het valt nogal op in het straatbeeld, omdat het pand van buiten helemaal zwart is. Binnen kijk je ook je ogen uit. Overal hangen posters, foto’s en platen. Achterin de zaak is een podium voor de woensdag-jazz-avonden. Eigenlijk hou ik niet zo van jazz, maar voor de Twee Spieghels wilde ik op woensdag wel een uitzondering maken. Uiteindelijk vond ik het echt heel geslaagd! Maar ook als je geen jazzavond is, kan je hier heerlijk met vrienden vertoeven. Het terras is vooral in de namiddag en avond een aanrader. Dan is het straatje namelijk heel stil, zit je in de schaduw en zie je de ondergaande zon weerkaatst op de Pieterskerk. Het is bijna idyllisch te noemen.

Het idyllische uitzicht op de Hooglandse kerk vanaf de Twee Spieghels, een van de leuke cafeetjes in Leiden.
Het uitzicht vanaf het terras bij de Twee Spieghels

De Bonte Koe

Als je vanaf de Twee Spieghels om de Hooglandse kerk heen loopt, kom je bij de Bonte Koe. Eigenlijk staat dit cafeetje op mijn lijstje dankzij de leuke manier waarop ik het heb ontdekt. Toen ik nog in Leiden woonde zei mijn vriend dat hij naar een nieuw café wilde, wat best wel een uitdaging kan zijn in een klein stadje zoals Leiden. Zo vond hij dit café en al gelijk toen we kwamen aan fietsen waren we op slag verliefd. De ingang is een soort aangebouwde serre, wat het knusse cafeetje net iets ruimer maakt van binnen. In die serre hangen langs de randen van het plafond planten, waardoor je het gevoel hebt dat je een soort tuintje inloopt. Binnen voelt het als een boerderij. Achter de bar is zelfs een echt ouderwets tegeltjespatroon.

In dit cafeetje kan je ook de hele avond in je eentje zitten om de complete aankleding eens goed te bestuderen. En je kan er lekker de tijd voor nemen, want op het menu staan heerlijke burgers en ze hebben er allerlei spannende bieren van de tap.

Lot en de Walvis

Iets verder uit het centrum, in de haven van Leiden, zit Lot & de Walvis. Eigenlijk smokkel ik een beetje, want het is technisch gezien een restaurant. Maar uit ervaring weet ik dat het hier ook heerlijk vertoeven is op een warme zomeravond met een biertje en wat (vegetarische) borrelhapjes. Het voelt namelijk als even weg zijn uit de stad. Geen smalle straatjes of scheve terrasboten, maar ruime lounge banken en uitzicht op schattige huisjes aan het water. Eigenlijk kan je hier de hele avond blijven terras-hangen met eerst een dinertje en daarna drankjes tot in de late uurtjes.

Toen ik hier een keer ging eten, vertelde een serveerster dat er achter de naam Lot & de Walvis zelfs een verhaaltje zit. Lot is een wereldreiziger en de Walvis is haar busje waarmee ze de wereld overgaat. Gezien het plekje wat ze hebben gecreëerd, zou ik willen dat Lot echt bestond en dat ik met haar mee mocht op avontuur in de Walvis!

Met mijn ouders hangen op de loungebanken van Lot en de Walvis, een van de leuke cafeetjes in Leiden.
Met mijn ouders terras-hangen bij Lot en de Walvis

Café in de Oude Marenpoort

Dit cafeetje was mijn absolute stamkroeg toen ik nog in Leiden woonde. Op de hoek van de Lange Mare, vlakbij de schouwburg, zit dit kleine cafeetje. Als je vanaf buiten naar binnen kijkt, lijkt het eigenlijk meer op een gangetje met tafeltjes. Maar niets is minder waar! Naast de begane grond kan je ook nog een trappetje omhoog waar je op een soort balkonnetje kan zitten. Of je kan verder doorlopen naar een rokersruimte met nog meer zit plekken. En ook al is het een kleine ruimte, ze hebben het toch voor elkaar gekregen om redelijk grote tafels neer te zetten. Met een groepje vrienden kan je hier dus toch gezellig met elkaar rond een tafel zitten.

Ook buiten is het goed vertoeven voor een terrashanger. Vooral leuk vind ik dat ze tafeltjes hebben gepropt op het stukje stoep aan de brug tegenover het cafeetje. De brug ligt iets hoger waardoor je er hartstikke scheef zit, maar wel lekker aan het water. Zo is de onbevangen en relaxte sfeer helemaal rond. Dit en het grote aanbod speciaal bier maakt dit cafeetje echt een must see in Leiden.

En nog veel meer…

Terwijl ik voor Den Haag een lijstje kon samenstellen van straten of pleinen, blijf ik in Leiden bij deze vier cafeetjes. Dat maakt echter niet dat het aanbod minder leuk of divers is. Juist de kracht van Leiden vind ik dat er authentieke plekjes zijn, waar je je een hele avond kan vermaken. En er zijn nog zoveel meer plekken zoals dit in de stad, eigenlijk te veel om op te noemen. Meer dan voldoende om te ontdekken dus, zelfs in een studentendorp zoals Leiden!

Heb jij een van deze leuke cafeetjes geprobeerd of weet je nog een cafeetje in Leiden die ik echt eens zou moeten proberen? Laat het me weten in de reacties!