Nominaal afstuderen wordt vaak gezien als iets wat elke student zou moeten doen en wat bijna elke student doet. Zelf heb ik dat niet gedaan
– 2 keer niet zelfs – en ik ben hier niet minder om geworden, hoewel mijn bankrekening het hier niet mee eens is. Ik heb er zelfs heel veel aan gehad om langer student te zijn dan eigenlijk bedoeld is. Hieronder zet ik op een rijtje welke positieve kanten er zitten aan langer studeren.

1. Volwassener zijn

Een groot voordeel aan langer studeren is dat hoe langer je studeert je steeds ouder wordt. Het wordt je dan steeds duidelijker waar je heen wil met je leven. Toen ik begon met studeren was ik 17 en ik wist nog lang niet wat voor baan ik later zou willen hebben. Nu ik 23 ben weet ik veel meer over mezelf, wat ik interessant en belangrijk vind en waar ik mezelf later graag zie. Hierdoor kan ik betere keuzes maken in de dingen die ik nu doe: de keuze of ik hierna nog een master wil volgen, welke master dit zou zijn en wat voor bijbaantjes handig zouden zijn om te nemen. Door langer te studeren krijg je minder stress en ben je beter voorbereid op de toekomst.

Volwassen in Nijntje Museum.
“Volwassen”

2. Meer zien van het studentenleven

Wanneer je langer studeert kun je langer genieten van het studentenleven en meer dingen doen die daar exclusief bij horen. In je langere tijd als student kun je bijvoorbeeld verschillende studentenverenigingen uitproberen; iets wat ik echt zou aanraden. Ikzelf ben veel gewisseld in studentenverenigingen, omdat ik niets echt leuk genoeg vond om er genoeg heen te blijven gaan. Na veel wisselen zit ik nu bij een studentenvereniging waar ik me thuis voel.

Maar dit betekent niet dat mijn tijd bij de andere studentenverenigingen verspilde tijd was. Ik heb veel goede herinneringen aan de andere verenigingen overgehouden en ik weet nu veel beter wat ik leuk vind en eigenlijk ook wie ikzelf ben. Als je eenmaal jouw studentenvereniging hebt gevonden kan langer studeren ook fijn zijn, omdat je dan langer lid kan blijven.

3. De tijd kunnen nemen voor dingen naast je studie

Hoewel studeren absoluut niet betekent dat je zeeën met tijd hebt, heb je vaak wel meer keuzes in hoe je deze tijd indeelt in vergelijking met als je al een baan hebt. Als je langer doet over je studie heb je meestal in vorige jaren al wat vakken afgerond, waardoor het huidige jaar qua studie wat rustiger is. Hierdoor kun je je vrije tijd makkelijker indelen om eindelijk aan een bepaalde hobby beginnen. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met schilderen en probeer (met een grote nadruk op “probeer”) nog steeds pianospelen op te pakken. Allebei hartstikke leuk en ontspannend, maar ook nuttig. Je kunt ook gaan reizen om meer van de wereld te zien of meer over jezelf te leren. Dit zijn allemaal dingen waar je nu en later in je leven echt wat aan hebt en dat moet je dan ook niet zien als “verspilde tijd”.

aquarel, kwasten en waterverf
Een hobby waar ik sinds kort eindelijk tijd voor heb genomen is schilderen.

4. Aan jezelf kunnen werken

Helaas kunnen er minder leuke redenen zijn waarom je iets langer moet doen over je studie. Je kan bijvoorbeeld iets naars mee maken of niet lekker in je vel zitten. Dit heb ik zelf ook meegemaakt. Als zoiets gebeurt moet je jezelf absoluut niet dwingen om toch nominaal af te studeren. Neem de tijd. Niemand, en vooral jij niet, heeft er wat aan als je met een burn-out of iets dergelijks thuis komt te zitten. Het is geen schande als het even niet lukt. De tijd nemen om bijvoorbeeld met een psycholoog te praten zorgt ervoor dat je die vaardigheden leert om de volgende keer beter om te kunnen gaan met iets naars. Als het dan weer beter gaat kun je er nog beter tegenaan dan daarvoor en dit kan ook als je uiteindelijk bent afgestudeerd van pas komen.

Ik hoop dat jullie nu minder slecht voelen over langer doen over je studie, want er zitten ook positieve kanten aan. Elke seconde dat je langer studeert, ben je weer een seconde ouder en wijzer. Hierdoor kun je betere keuzes maken over dingen die later van pas kunnen komen. Je kunt bij een studentenvereniging ontdekken wie je bent of dit doen bij het oppakken van een nieuwe hobby. Tot slot kun je ook de welverdiende rust nemen als je deze nodig hebt.

Verdriet in Ijsland.
Ik ken je langer-studeren-pijn, maar zo erg is het dus niet.

Ik lees graag jouw ervaring met langer studeren in de reacties!