Het coronavirus gooit flink roet in het eten. De universiteit is grotendeels dicht, onderwijs vindt online plaats, en hoe dit er aankomend jaar uit gaat zien is nog een groot raadsel. Voor de volgende lichting studenten, maar ook voor de masterstudenten van volgend jaar, zoals ik.

Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van een scriptie om mijn bachelor Geschiedenis af te ronden. Om zo een opleiding van drie jaar af te sluiten, blijft best vreemd. Normaal was ik elke dag op de universiteit te vinden om te studeren, koffie te drinken en vrienden te zien, of ik nou college had of niet. Nu zit ik elke dag thuis achter mijn laptop, en ik en mijn rug beginnen het een beetje zat te worden.

Helaas is ook de toekomst onzeker en heb ik geen idee of het onderwijs volgend jaar ook grotendeels online zal plaatsvinden. Ik ben na een selectieprocedure aangenomen (feestje!) om volgend jaar aan de master Journalistiek en Nieuwe Media te beginnen aan de Universiteit Leiden. Hoe zou het zijn om een master voornamelijk online te volgen?

Liever face-to-face

Om eerlijk te zijn, ben ik best een beetje bang. Het klinkt zo gek om een opleiding te volgen waarbij je wordt opgeleid voor het vak van een journalist, vanuit je eigen huis. Om nog maar niet te spreken van het lopen van een stage aan het einde van de master. (Lees hier de blog van Jannet over de normale gang van zaken bij de master Journalistiek.)

Mijn idee was altijd om de straat op te gaan om te fotograferen of te filmen en mensen face-to-face te interviewen. Voor het tweede semester van mijn minor Journalistiek moest alles al via het fenomeen van videobellen, en dat was het toch niet helemaal.

Schrijfster interview met een deospuitbus een knuffelbeest.
Als ik thuis interviews moet afnemen, moet het misschien maar zo.

Bibliotheek als tweede thuis

Toch is er niks aan te veranderen als dit het komende jaar de invulling van het onderwijs wordt. Dan moet ik me erbij neerleggen dat het grootste deel van mijn masteropleiding online plaatsvindt en er zelf het beste van maken. Dat is voor mij nog best een moeilijke opgave.

Ik heb de afgelopen maanden ontdekt dat thuis studeren niet mijn favoriete bezigheid is. Hoewel ik dat probleemloos deed toen ik nog bij mijn ouders woonde, is dat nu heel anders. Nu woon ik op mezelf en is afleiding veel te snel te vinden. Als dit dus nog een jaar gaat duren, moet ik even investeren in een betere plek thuis waardoor ik wel goed kan studeren.

Maandag 8 juni mocht ik voor het eerst in zo’n drie maanden weer studeren in de Universiteitsbibliotheek.

Een lichtpuntje hierin is dat de Universiteit Leiden tegenwoordig probeert om studieplekken beschikbaar te maken voor studenten. Vanaf deze week is het mogelijk om een plekje te reserveren in de Universiteitsbibliotheek en ja, ik kon wel huilen van geluk toen ik dat hoorde. Zo erg miste ik de UB. Ik hoop dus dat er daar steeds meer ruimte voor is komend jaar.

Niet alleen online

Uiteindelijk vertrouw ik erop dat de universiteit haar best doet om het voor elke student zo makkelijk mogelijk te maken, en op de beste manier onderwijs te leveren. De master Journalistiek is een relatief kleine opleiding, waardoor ik de hoop heb dat er wel een vorm van fysiek onderwijs mogelijk is.

Desnoods blijf ik knuffels interviewen. We zullen het zien.

Begin jij volgend jaar aan een bachelor- of masteropleiding aan de Universiteit Leiden? Reageer dan hieronder met jouw beste tips voor het volgen van online onderwijs.