Drie maanden thuis in quarantaine: dat is niet niks. Het heeft wel ruimte geboden voor rust en bezinning. In deze blog vijf lessen die ik tijdens de quarantaineperiode heb geleerd.

Wachten heeft geen zin

Sinds 1 juni hebben we weer een deel van onze vrijheden terug. Maar alles is nog altijd anders, en zal voorlopig nog wel even anders blijven. Wie nu nog zit te wachten tot het “gewone” leven weer kan beginnen, moet ik helaas teleurstellen, denk ik. Gelukkig zijn er héél veel mensen die zeker niet bij de pakken neer zijn gaan zitten. Het was hartverwarmend om te zien hoe veel goede initiatieven er zijn, en hoe veel dingen er opeens wél konden. Online onderwijs? Dat hadden veel middelbare scholen, hogescholen en universiteiten binnen één of meerdere weken op poten gezet. Ik zeg niet dat het ideaal is, verre van, maar het kan wél ineens. Hoe we dingen deden (ellenlange vergaderingen…) worden in deze tijd onder de loep genomen, en ik ben ervan overtuigd dat we na deze tijd een hoop dingen anders gaan doen.

wachten heeft geen zin, dus niet op je horloge kijken hoe lang het nog duurt tot quarantaine over is

Ik heb weinig nodig om gelukkig te zijn

Als je zo lang binnen zit en meer tijd dan ooit met jezelf doorbrengt, ga je over het een en ander nadenken. Mijn kamer heb ik altijd al een fijne plek gevonden, maar dat waardeer ik meer nu ik er zo veel tijd doorbreng. Ik hou van mijn interieur, van mijn goed uitgeruste keuken, van mijn plantjes die in deze quarantaine-tijd weer allemaal uit hun winterslaapjes zijn gekomen. Ik ben gelukkig als ik met mijn huisgenootje lekker eten aan het eten ben en een goed gesprek heb. Het is genieten als ik aan het eind van de middag met een boek in onze deuropening in de zon zit. Genieten van de kleine dingen lijkt wat makkelijker te zijn geworden in deze periode van quarantaine, en ik hoop dat ik dat gevoel vast kan houden.

De mens is een kuddedier

Weet je nog, dat achterlijke hamsteren in het begin? Mensen gingen toiletpapier hamsteren, maar wisten eigenlijk niet eens precies waarom ze het deden. Kuddegedrag, noemen we dat. Dat werkt zowel op positieve als negatieve dingen. Sociale media helpen hier een handje bij natuurlijk. Ineens gingen we met z’n allen bananenbrood bakken, en niet veel later werden we allemaal thuisbakkers met een zuurdesemstarter die we elke dag water en bloem voerde. Dat geeft toch ook een vorm van verbinding, als je dan ziet dat de hele wereld met je meedoet. Maar de rest van het nieuws, vol complottheorieën, nepnieuws, en ellendige berichten, breekt die verbinding ook gedeeltelijk weer af. Dat geeft maar weer aan hoe bewust je met sociale media om moet gaan, om er beter van te worden, niet slechter.

borduurspullen: borduren tijdens quarantaine

De kracht van creativiteit

Naast dat mensen met alternatieven komen binnen de nieuwe werkelijkheid, word ik ook heel blij van de creativiteit van mensen. Tijdens quarantaine worden boeken geschreven, soapseries opgenomen vanuit huis, podcasts gemaakt, liedjes geproduceerd. Mensen gaan weer aan de slag met verf, potloden, garen. Meer dan ooit wordt duidelijk hoe belangrijk creativiteit is voor ons, zowel passief (het ervaren van kunst) als actief (het maken van kunst). Hier schreef ik al eerder over, maar ik wil het nogmaals benadrukken. Ik heb zelf ook gemerkt dat het gebruiken van mijn creativiteit niet alleen een manier van ontspannen is, maar ook van verwerken.

Tijd is alles wat we hebben

Ik vond tijd altijd al snel gaan, omdat we het doorgaans zó druk hebben. Ook nu in quarantaine, als alle dagen op elkaar lijken vanuit mijn eigen studentenkamer, lijkt de tijd aan me voorbij te vliegen. Die snelheid waarmee alles aan je voorbij trekt; ik vind het beangstigend. Het laat zien dat het zo verschrikkelijk zonde is als je je van hot naar her haast zonder soms eens stil te staan. Neem zo veel mogelijk in je op. Spendeer tijd met familie en vrienden. Doe de dingen die je leuk vindt. Nu ik zo lang “stilsta”, ga ik daar vanzelf meer over nadenken, en ik hoop jij ook. Deze periode van quarantaine, hoe rot en heftig deze ook kan zijn, kun je ook zien als een periode van berusting en reflectie. Benut die tijd dus om na te denken. Maak jezelf gelukkig!