Steeds meer gebieden in Europa kleuren wederom oranje. Dat betekent dat je deze gebieden alleen kan bezoeken voor noodzakelijke reizen, kortom minder buitenlandse vakantieopties. Gelukkig is er ook heel veel leuks te doen in Nederland. In deze blog een aantal tips van mij voor een vakantie in eigen stad, in mijn geval: vakantie in Leiden.

Eén van de voordelen van een vakantie in Leiden is, dat er heel veel verschillende manieren zijn om verkoeling te zoeken. Ik heb onlangs met mijn huisgenoten een bootje gehuurd, waarmee we tijdens een hele warme dag over de Leidse grachten hebben gevaard. Vond het een hele toffe ervaring om Leiden eens van een ander perspectief te zien. Bovendien was het verkoelende windje op de boot erg fijn. Er zijn heel veel plekken in het centrum waar je een boot kan huren.

Bootje varen in Leiden centrum

Zwemmen
Alle bootjes verhuurd? Dan kan je ook gaan zwemmen, Leiden heeft heel veel verschillende meren in de buurt. Bijvoorbeeld ‘Het Joppe’, dit meer ligt in de richting van Warmond, ongeveer een kwartiertje fietsen vanaf Leiden. Bij Het Joppe heb je een grasveld in plaats van zand. Bij het Valkenburgse meer heb je ook een stukje grasveld, maar het grootste gedeelte van dit strand is zand. Dit meer ligt in de richting van Wassenaar en is ook ongeveer een kwartiertje fietsen. Tot slot heb je ook nog Het Vlietland, dit ligt een stukje verder van Leiden. Het ongeveer 25 minuten fietsen, maar ook hier kan je heerlijk zwemmen. Bij een bezoek aan éen van deze meren betaal je geen entreegeld. Zorg ervoor dat je zelf genoeg eten en drinken meeneemt. Want hoewel er wel horeca is bij de meren, kan dit soms erg ver zijn van de zwemplek.

Parkjes
Een andere manier om verkoeling te zoeken in Leiden is door een bezoek te brengen aan een park. Leiden heeft een heleboel grote parken, deze parken zijn ook heel geschikt om anderhalve meter afstand in aan te houden. Een aantal van de parken zijn: het Leidse Hout, het Van der Werfpark, park Cronesteyn en natuurlijk het Plantsoenpark. Alle parken zijn echt heel fijn om doorheen te wandelen of te fietsen. Natuurlijk kan je er ook gezellig gaan borrelen met vrienden, sporten of spelletjes doen.

Kijken bij de hertjes in het Leidse Hout

Winkelen
Onmisbaar tijdens de vakantie: winkelen! Hoewel Leiden geen gigantische binnenstad heeft kan je er toch heel leuk winkelen. Op de Haarlemmerstraat vind je de wat grotere modeketens, zoals Bershka, Pull & Bear, C&A en binnenkort ook ZARA. Daarnaast zitten er in de binnenstad van Leiden veel vintages winkels, die vind ik zelf heel leuk. Vintage kleding is niet alleen heel duurzaam, het is vaak ook heel goedkoop! Een aantal van de vintagewinkels in centrum Leiden zijn Vintage Island, Modejacht Vintage, Hartendief of VNTG.

Naast zwemmen, parkjes bezoeken of winkelen zijn er natuurlijk nog veel meer leuke dingen te doen in Leiden. Er zijn heel veel musea die je kan bezoeken en je kan op heel veel plekken heerlijk uit eten. Waarom zou je eigenlijk nog naar het buitenland gaan? Heb jij nog tips voor een vakantie in eigen land?