Tussen 16 en 19 juli wordt in Leiden de 11e conferentie (ICAS) van het ‘International Institute for Asia Studies’ (IIAS) gehouden. Voor het eerst weer in Leiden sinds lange tijd! De eerste editie vond namelijk hier plaats, waarna om de twee jaar een andere stad aan de beurt was (Berlijn, Singapore, Shanghai, Kuala Lumpur, Daejeon, Honolulu, Macao, Adelaide en Chiang Mai). Maar wat houdt deze week durende conferentie nu precies in?
De organisatie: IIAS
Op het Rapenburg, net op de hoek van de Doelensteeg en schuin tegenover het Rijksmuseum van Oudheden, is het International Institute for Asia Studies (IIAS) gevestigd (zie de coverfoto). Dit is hét onderzoeksinstituut voor Asia Studies op het gebied van sociale- en geesteswetenschappen. Hierbij ligt de focus op drie brede thema’s: Asian Cities, Asian Heritages en Global Asia. Deze thema’s zijn weer verbonden aan een publicatieprogramma van het instituut. In een notendop staat Azië dan wel centraal, maar niet alleen de grenzen van academische disciplines worden opgezocht. Ook geografische regio’s worden overschreden in onze, globaliserende, wereld. Naast hoofdorganisator van ICAS brengt het IIAS drie keer per jaar een Newsletter uit, een gratis publicatie om op de hoogte te blijven van wat er momenteel in Asia Studies gebeurt. Het onderzoeksinstituut biedt ook fellowships aan, toen ik een kijkje nam, waren een paar fellows aan het werk in de studieruimtes. Een mooie kans op een beurs voor (vooral PhD-)studenten die graag onderzoek doen in Asia Studies! Tot slot worden ook geregeld gratis lunch lectures gehouden, klik hier voor een overzicht.
De conferentie: ICAS
De secretaris van ICAS, Dr. Paul van der Velde, vertelt me wat er zo uniek is aan de International conference of Asia Studies. Paul is er al sinds het begin bij en vertelt vol energie hoe ICAS steeds groter is geworden. Meer dan 1000 proposals zijn binnengekomen van (vooral jonge) academici wereldwijd. Vervolgens worden de goedgekeurde voorstellen ingedeeld in panels als een “bien etonné de se trouver ensemble” (een gezelschap dat anders niet samen was gekomen). Vroeger werd er nog weleens als grap een ludiek voorstel ingestuurd. Maar helaas “de wereld is zo serieus geworden, dat is niet te filmen”. Hij vertelt nadrukkelijk dat ICAS geen geïsoleerd academisch evenement is. Naast de verbinding met de Universiteit, staat ook de hele stad in teken van ‘Leiden Asia Week’. Dit betekent dat behalve de 550(!) panels – in o.a. het KOG, Lipsius, en de Oude Sterrewacht – ook een breed cultureel programma door de stad heen wordt georganiseerd. Een overzicht daarvan is hier te vinden. Mocht je dus geen kaartje hebben voor het academische gedeelte, er zijn fototentoonstellingen, documentaires, workshops en een cultuur/foodtruck festival gratis te bezoeken.
Ik ben in ieder geval enorm benieuwd geworden naar de week, waar ik als vrijwilliger zal werken. Na afloop komt er weer een blog met een sfeerimpressie, zie ik jou ook op ICAS 11?