Nostalgie. Mijn woordenboek noemt het heimwee naar het verleden. Dit klinkt misschien meer als iets voor opa’s en oma’s, mijmerend achter de geraniums. Maar nee, studenten kunnen er ook wat van. Hier kwam ik wel achter toen ik met een groep huisgenootjes in de woonkamer zat. We zaten lekker te kletsen terwijl er tussendoor druk naar telefoons werd gekeken. Niet voor whatsappjes of social media, maar voor het vangen van die verzonnen diertjes.

Pokémon Go

Dit vond een paar zomers geleden plaats, toen de enorme Pokémon Go hype was uitgebroken. Elk medemens dat met een telefoon buiten liep zag ik automatisch als medetrainer. Met een stilzwijgend knikje naar elkaar drukten we wederzijds respect uit voor de vele kilometers die gelopen waren om denkbeeldige beestjes te vangen. De paar weken dat ik het speelde waren een echte eye-opener. De liefde voor Pokémon zat voor veel mensen nog zo diepgeworteld. (Zo diep dat zelfs het Pokémonliedje wordt geleerd). Dit bracht mijn huisgenootjes en mij automatisch naar het onderwerp van nostalgie. Wat waren andere dingen waar ze enorm veel nostalgische gevoelens bij hadden?

Harry Potter

Deze kwam ook zeker in de top drie voor. Sommige mensen kijken alleen de films, andere mensen kijken de films en lezen de boeken (een keer of zes) maar iedereen kent het. Het groepje waarmee we in de woonkamer zaten was allemaal opgegroeid met Harry Potter. Dit versterkt de nostalgie nog meer, dat hebben moeten wachten op het uitkomen van het volgende boek/ de volgende film.

De wereld van Harry Potter heeft nog steeds een sterke aantrekkingskracht. Hoewel de Fantastic Beasts trilogie nog aan de gang is ben ik er zeker van dat er al gedacht wordt aan nieuwe verhalen binnen het Potter universum.

Lion King

Met de opkomende live-action remake kan ik deze niet achterwege laten. Die schattige koning van de savanne kent ook iedereen wel. Als klein kind keek is al met veel plezier naar deze film en tot de dag van vandaag is het nog één van mijn favorieten. Voor mij bleef het bij genieten van de film maar de liefde voor de leeuwenkoning ging voor sommigen veel dieper. Een van mijn huisgenootjes vertelde dat hij vroeger in een leeuwenpakje door het huis liep en het weigerde uit te trekken. Er gaat toch niks boven obsessies van kinderen. In juli komt de nieuwe film al uit en kan de nostalgie weer even flink aangewakkerd worden!

Wat wekt bij jou de meeste nostalgie op? Laat het weten in de comments!