Welke student is er niet dol op: vroeg opstaan…Vooral in het eerste jaar van mijn opleiding had ik veel colleges die om 9 uur begonnen en waarvoor ik vroeg mijn bed uit moest. Elke ochtend begon een van de standaard muziekjes op mijn telefoon te spelen en ik haatte dat geluidje.

De ruwe wekker

Het probleem van wekkers is de ruwe verstoring van je slaap. Gemiddeld duurt een slaapcyclus zo’n 90 minuten en wisselt het tussen lichtere en diepere fases van slaap. Zonder wekker word je op een natuurlijke manier wakker tijdens een lichtere slaapfase. Hierdoor is de kans veel groter dat je rustig en prettig wakker wordt, omdat je lichaam in een lichte slaapfase al veel dichter staat bij ‘wakker zijn’. Een wekker trekt je echter uit je slaap, ongeacht de slaapfase waarin je je bevindt. Als jij net ronddrijft in één van de diepere slaapfases is het een grote schok voor je lichaam om opeens wakker te moeten zijn. Daardoor voel je je moe, sloom en onuitgerust. Dit voelt niet alleen onprettig maar heeft ook vervelende gevolgen voor je studie.

Dat wakkere gevoel in de trein

Een vrolijk liedje om wakker te worden

Ik dacht dat ik dit ruwe randje van mijn wekker wat minder erg kon laten worden door een minder snerpend wekgeluid. Ik was helemaal klaar met mijn standaard deuntje en koos een leuk liedje als geluid voor mijn wekker. Het idee was dat een vrolijk liedje me ook vrolijker wakker zou laten worden. Helaas, de hekel aan opstaan en wakker worden was veel sterker en ik begon alleen maar een geïrriteerd gevoel te krijgen bij dat liedje. Nog een nadeel was het willekeurig horen van dat geluid op de radio. Ik liep een keer in een winkel toen dat liedje werd gedraaid en mijn lichaam reageerde er meteen op. Ik voelde mijn schouders samentrekken en mijn kaken klemden zich op elkaar. Op dat moment realiseerde ik me pas hoe sterk de negatieve associatie met dat liedje geworden was. Neem dus zeker nooit je favoriete liedje als geluid voor je wekker. Het klinkt misschien leuk om zo wakker te worden, maar waarschijnlijk zorgt het er alleen maar voor dat je je favoriete nummer na een tijdje de nek om wil draaien. En dat zou zonde zijn, aangezien muziek zoveel positieve effecten heeft.

Je favoriete liedje verandert…

Het is misschien wel de ideale oplossing om over je crush heen te komen die niks van je wil weten. Neem een audiofragment op met zijn of haar stem, vervang dit door je standaard alarmgeluidje en voilà! Een snelle en simpele manier om elke ochtend die persoon wat minder leuk te gaan vinden.