Een nieuw jaar is aangebroken, een jaar waarbij veel mensen hoge verwachtingen hebben na het bizarre jaar dat 2020 was. Hoe zorg je ervoor dat je je dit jaar wel aan je goede voornemens houdt? Ik vertel het je in deze blog.

Een nieuw jaar is voor veel mensen een moment voor een nieuw begin en gaat dus gepaard met goede voornemens. Maar goede voornemens kunnen altijd vind ik, vooral op een moment dat jij je er goed bij voelt. Het liefst op een moment dat voor jou voelt als een nieuw begin. Dat kan het nieuwe collegejaar zijn, 1 januari, of op een doodgewone donderdag. Goede voornemens kunnen heel goed zijn. Ze kunnen je de juiste richting op sturen of een houvast zijn in de dagelijkse sleur van dingen.

Ik was huiverig om voor 2021 goede voornemens te maken. Als er één ding is dat 2020 me heeft geleerd, is dat plannen maken niet altijd de oplossing voor alles is. Dus ik verwacht niet te veel van komend jaar en heb naast mijn studieplanning (waarschijnlijk begin ik 2022 als afgestudeerde!!) weinig plannen. Dat is voor mij al een goed voornemen an sich. Ik neem me voor nog beter naar mezelf te luisteren, tijd te nemen voor creativiteit (borduren, schrijven, gitaarspelen!) en ontspanning (mijn film- en boekencollectie weer wat verder doorworstelen), en meer tijd te besteden aan mijn vrienden (dat vond ik afgelopen jaar soms best lastig zo online).

maak je goede voornemens SMART

Maak je doelen slim

Meer sporten, meer boeken lezen, minder stressen… Het klinkt makkelijk, maar dit soort doelen zijn vaag. Met vage voornemens is de kans groot dat het je niet lukt om je eraan te houden, simpelweg omdat er veel ruimte is om te verzaken. Maak je doelen SMART: Specific, Measurable, Achievable, Realistic en Timely. Dus niet “meer sporten”, maar bijvoorbeeld “Twee keer in de week hardlopen” of “Elke dag minstens een uur wandelen”. Maak het behapbaar en haalbaar.

champagneglazen

Geen doelen maar intenties

Er is niets mis met het hebben van doelen. Maar als je ze niet SMART maakt, dan kunnen ze ook averechts werken. Die onmogelijk grote doelen hijgen maar in je nek en je weet maar niet hoe je de top van die berg kunt bereiken. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik schiet dan in de stress en laat alle pogingen om die top te bereiken varen. Probeer je doelen eens intenties te noemen. Dat klinkt minder eng en meer relaxed. Het ademt “Ik ga mijn best doen om hieraan te werken” in plaats van “Als ik dit doel niet haal, heb ik gefaald”. En als die druk weg is, zul je zien dat je soms zonder het te weten zo je doelen haalt! En zo niet, ook niet erg; je hebt in ieder geval je best gedaan.

vuurwerk in de lucht

Vier je overwinningen

Als 2021 het jaar wordt waarin jij de betere versie van jezelf gaat worden (maar hé, no pressure, hè, we hebben net met z’n allen dat monsterlijke 2020 overleefd), zorg dan dat je elke kleine stap richting je einddoel viert. Houd het leuk en beloon jezelf regelmatig. Als je ziet dat je ondanks alles toch vooruitgang boekt, biedt dat hopelijk ook motivatie om die volgende stap te zetten.

Ik wens je een mooi, gezond 2021 waarin we onze weg naar een “normaal” leven langzaam terug gaan vinden. Laten we in 2021 met z’n allen nog wat meer liefhebben, op afstand of dichtbij, elkaar niet loslaten, hoop blijven houden en van deze wereld een mooie plek maken waar we trots op kunnen zijn!

Lees hier de goede voornemens van Jannet! Heb jij goede voornemens/intenties? Zo ja, wat zijn ze?