De echte Leienaar is natuurlijk te herkennen aan zijn Leidse R. Maar wist je dat studenten soms ook best wel onverstaanbaar kunnen zijn? Van verenigingstermen tot afkortingen, dat studententaaltje is best een raadsel. Wil jij je verstaanbaar kunnen maken onder studenten? Het studentenwoordenboek in dit blog helpt je een eindje op weg!
Iedereen kent wel een paar straattaalwoorden. Zo kan je bijvoorbeeld nieuwe pata’s (schoenen) kopen van je net verdiende doekoe (geld). Maar als je naar iemand luistert die de straattaal volledig beheerst is het toch best moeilijk te volgen. Taal onder studenten heeft wel iets weg van straattaal. Wellicht is het iets minder onverstaanbaar, maar sommige termen en uitdrukkingen zijn voor niet-studenten abracadabra. Om een beetje wegwijs te worden in dit rare studententaaltje heb ik er hieronder een paar voor je op een rijtje gezet.
Studeren in de LUL
Als student krijg je te maken met allerlei soorten instanties. Voor hoorcolleges moet je op je faculteit zijn, studeren voor tentamens doe je in de UB (Universiteitsbibliotheek). In tentamenperiodes is het dan ook helemaal niet gek om tot midden in de nacht een tafeltje bezet te houden. Hoor je iemand vragen of hij/zij wel eens een sluitje heeft gepakt? Dan kan je er vanuit gaan dat er iemand tot sluitingstijd in de Ub is gebleven. En dan ben je niet aan het studeren, maar aan het strijden. En dat ‘strijden in de Ub’ hoort dan weer bij het leven van een student. Houden jullie het nog bij?
De term UB heeft inmiddels al behoorlijk wat naamsbekendheid verkregen en moet dus ook zeker opgenomen worden in dit studentenwoordenboek, maar wist je dat er nog een andere term bestaat voor de bibliotheek? Voor de vertaling van ‘Ub’ heeft de universiteit namelijk gekozen voor Leiden University Library. Klinkt op het eerste gehoor heel normaal, maar als je het afkort staat er LUL. Foutje bedankt. Je zult het misschien minder snel horen, maar als je iemand hoort praten over studeren in de LUL, kijk dan niet raar op. Het gaat hier toch echt om de bibliotheek.
De verenigingsterm
Naast studentenstad is Leiden ook een echte verenigingsstad. En binnen deze verenigingen cirkelen, naast wat rare gewoontes, behoorlijk wat vaktermen rond. De bekendste is misschien wel VO (kort voor bravo). De term wordt gebruikt om bijval te geven tijdens de speech van bijvoorbeeld een verenigingsgenoot. Waar normaal wellicht een applaus zou klinken schalt er op de vereniging dus al snel een ‘VO’ door de ruimte. Uiteraard is niet iedereen lid van een vereniging. Studenten die de mores (regels) niet kennen worden vaak knor (kent niet onze regels) genoemd. Studenten die wel lid zijn komen elke week naar de sociëteit (gebouw van de studentenvereniging) om te borrelen.
Bij het borrelen staan er meestal twee activiteiten centraal. Allereerst het onderling contact. En je kunt je voorstellen, met al het vrouwelijk en mannelijk schoon dat er op de studentenvereniging rondloopt blijft dit niet altijd alleen bij woorden. In het studentenleven wordt er geregeld geregeld (gezoend). De tweede activiteit is het consumeren van goudgele rakkers, oftewel bier. Een andere term die je vaak tegen zal komen om deze activiteit te omschrijven is bakken vouwen. Tot mijn spijt moet ik jullie mededelen dat, ondanks mijn vele pogingen om dit studentenwoordenboek compleet te maken, het voor mij nog steeds een raadsel is waar deze uitdrukking vandaan komt.
Even uit de studentenbubbel
Ook studenten zijn al die hoorcolleges, werkgroepen, studeersessies, borrels en feestjes wel eens zat. En wat is een betere plek om uit te rusten dan bij je ouders? Ga je een weekendje terug naar je ouders ga je niet naar huis. Dit is immers je kamer in Leiden. Nee, we hebben het hier over thuis-thuis. Verschil moet er wezen! Vaak is het weekend ook een moment om af te spreken met je VVV’tjes (vriendinnetjes van vroeger). Alle belangrijke zaken van de afgelopen weken kunnen dan weer besproken worden. Soms worden er op verenigingen ook ‘vvv’tjes borrels’ georganiseerd waarbij je, je raadt het al, je vriendinnen van vroeger mee mag nemen.
Onder de knie
Natuurlijk zijn dit lang niet alle studententermen die er zijn. Het studentenwoordenboek is veel uitgebreider. Tijdens het schrijven van dit blog kwamen er steeds meer gezegden naar boven. Bovendien veranderen uitdrukkingen uit het studentenleven super snel. Een woord dat afgelopen jaar hip was, kan volgende maand vervangen zijn door een nieuwe term. Maar niet getreurd, ga je eenmaal studeren dan pik je dat studenten taaltje zo op en voor je het weet ontglipt je zelf zo’n mooi gezegde.
Heb jij nog een studententerm die ik gemist heb in dit blog? Laat het weten in de reacties!