Het leven van een student is zwaar. Daarom is het belangrijk dat we genoeg tijd vrijmaken om even te ontspannen. Weinig methodes zijn effectiever dan vertoeven op een heerlijk terras met een alcoholische versnapering en een lekkere bitterbal (of vega-snack). Helaas betekent student zijn ook dat je vaak te maken hebt met een krappe portemonnee. Dat hoeft je echter niet tegen te houden om alsnog terrassen te gaan hoppen. Het is immers zomer, dé tijd om te genieten. Ik ben voor jou op onderzoek geweest om te zoeken naar leuke plekken in Leiden waar jij kan genieten van een drankje, zonder onredelijk veel geld uit te geven.

Bar Lokaal

Hoewel Bar Lokaal je in eerste instantie misschien doet denken aan een lunch- en dinerplek, is dit ook een hele chille borrellocatie. Gelegen bij de Hooglandse kerk kun je hier tijdens de zomer goed vertoeven op het terras. Omringd door mooie lichtjes en met sfeervol uitzicht de ideale plek om onder het genot van een drankje te chillen met je maten. Het leuke aan Bar Lokaal is dat je hier, naast de oude vertrouwde bitterbal, ook spannendere borrelhapjes kunt bestellen die niet zo standaard zijn! En mocht je nou na een tijdje behoefte aan meer kroegsfeer hebben, rol dan naar de overkant voor onze volgende bestemming: Café De Uyl van Hoogland.

Café De Uyl van Hoogland

Dit bruine café is ideaal om in de middag even een borrel te drinken, of om ’s avonds tot in de late uren drankje goede gesprekken te voeren. Doordat ook dit café zich bevindt bij de Hooglandse kerk kun je hier overdag lekker in de zon genieten van het mooie uitzicht. Vervolgens kun je ’s avonds in het donker het sfeervolle Leiden aanschouwen. Mocht je op zoek zijn naar een avond- en nachtvullend programma begin dan vooral je avond aan de overkant bij Bar Lokaal. Rol daarna naar de overkant om de nacht in te duiken bij de Uyl van Hoogland.

Café De Uyl van Hoogland, bruin café in Leiden.
Café De Uyl van Hoogland

Stadsbrouwhuis

Ben je een groot liefhebber van een lekker koud biertje in de zomer? Ga dan eens langs bij het Stadsbrouwhuis. Met oneindig veel verschillende bieren op de tap is er hier voor iedereen wel wat wils en biedt dit café de ultieme gelegenheid om eens buiten je comfortzone te stappen. Het terras is wat aan de kleine kant, wees dus niet te laat als je buiten wil zitten! (Binnen is het overigens net zo gezellig, dus wees niet getreurd als het vol zit.)

Barrera’s

Gelegen aan de mooiste gracht van Leiden is dit café aan het Rapenburg een hotspot voor zowel veel locals als studenten. Heb je net een lange dag in de UB gehad? Je rolt zo het terras van de Barrera’s op om even bij te komen. Bier, wijn, een lekker likeurtje, of toch maar een cola? Het kan allemaal. Plant jezelf op het terras, dat zich overigens helemaal uitbreidt tot op de brug, bestel een lekkere portie bitterballen erbij en genieten maar!

’t Suppiershuysinghe

Hebben de vele drankjes ervoor gezorgd dat je nu met een kater rondloopt? Kom lekker tot rust bij ’t Suppiershuysinghe. Gelegen om de hoek van het Rijksmuseum van Oudheden tegenover het Gravensteen bevindt zich hier een ultiem schattig koffietentje. De tijd lijkt hier een beetje stil te staan. ’s Ochtends kun je hier in alle rust een goede kop kwaliteitskoffie naar binnen werken terwijl je rustig een boekje leest of simpelweg voor je uit staart. Waar de rest van de stad al in alle drukte verkeert is het op dit pleintje altijd opvallend stil en kun je hier écht even bijkomen. Ben je geen liefhebber van koffie? No stress: ze hebben ook herstelpintjes.

't Suppiershuysinghe in Leiden, koffietentje
’t Suppiershuysinghe

Dit zijn mijn favoriete plekjes in Leiden waar ik ultiem geniet van de zomer en tot rust kan komen. Het is immers belangrijk om even goed bij te tanken voor het nieuwe collegejaar weer begint. Wat vind jij de leukste hotspots in de zomer?