Student zijn is niet gratis – verre van. Er moeten knaken verdiend worden, als het kan op een manier die bij je past. Vind je het leuk om kennis over te brengen op anderen en kan je wel een bijbaantje gebruiken? Ga bijles geven!

September 2015. Ik begon aan mijn studie Biomedische Wetenschappen hier in Leiden. Ik was van plan een bijbaantje te nemen vanaf het moment dat ik ging studeren. Werkervaring had ik eigenlijk niet, op twee lullige zomerbaantjes na. Een baantje in loondienst leek me niets voor mij for the time being; ik hecht veel waarde aan mijn vrijheid en mijn planningsvermogen. Daarom past bloggen voor het Leids Kwartiertje ook zo goed bij mij!

Leraar zoekt leerling

Hoe en waarom ik precies heb besloten om bijles te gaan geven weet ik niet meer, maar het sprak me aan dat ik bezig kon blijven met onder andere wiskunde en scheikunde. Die vakken komen niet of nauwelijks terug in mijn studie, terwijl het mijn favoriete vakken waren op de middelbare school. Doen wat ik leuk vind, en er nog geld mee verdienen ook; ik vond het een goede deal.

Hoe pak je dat nou aan? Misschien ken je net als ik niemand uit je omgeving die toevallig bijles nodig heeft in een vak dat jij kan geven. Zo zijn er ook een heleboel potentiële leerlingen die niemand kennen die hen bijles kan geven. Er zijn veel bedrijfjes die in dat gat zijn gesprongen als tussenpersoon. Een ideale manier voor jou om aan bijlesleerlingen te komen! Vaak worden er leerlingen aangeboden bij jou in de buurt. Ideaal dus! Heb je op woensdagmiddag altijd vrij, en jouw leerling ook? Mooi, kun je die tijd mooi gebruiken voor een bijles. Bij anderen werken de avonden of weekenden misschien beter. Een goed moment voor jou én de leerling is zo gevonden.

bijles voorbereiden
Soms moet ik zelf ook de kennis weer een beetje ophalen

Enthousiasme werkt aanstekelijk

In de loop der jaren heb ik een flink aantal leerlingen gehad, en heb een aantal zelfs tot aan hun eindexamen geholpen – met succes, gelukkig. Door het bijlesgeven heb ik mijn kennis over scheikunde, natuurkunde, wiskunde en andere vakken bij kunnen houden, stof die ik nog altijd mis nu ik studeer. Ik mis de diversiteit van de middelbare school, en op deze manier houd ik die veelzijdigheid nog een beetje.

Ik vind het ook geweldig om mijn leerlingen enthousiast te maken over studeren, hun profielwerkstuk, of mijn eigen studie. Enthousiasme werkt vaak aanstekelijk en het is heerlijk om een leerling vertrouwen en meer plezier te zien krijgen in zijn of haar eigen kunnen. Wel is de verandering het examenprogramma me zwaarder gevallen dan ik had gedacht; er is bepaalde stof bij bijvoorbeeld Wiskunde B die ik nog nooit heb gezien en die niets op bestaande stof lijkt. Dat is natuurlijk een leuke uitdaging, maar het kost dus wel iets meer moeite dan de gebruikelijke algebra die je zo uit je mouw schudt…

Maar naast het delen en op peil houden van al die kennis, maak je ook de gekste dingen mee en ontmoet je de meest uiteenlopende mensen. Een leerling-docentrelatie is een bijzondere, en ik hecht erg veel waarde aan de leerling op zijn gemak laten voelen (en mezelf ook). Ik heb vriendjes gemaakt met ontzettend leuke honden en heb een jongetje uit groep 5 geholpen met taal en rekenen (dat was ook een hele uitdaging). Ik ga door het dak bij een goed cijfer en zorg voor de “kop op” als het resultaat wat tegenvalt.

Voordelen van bijles geven als bijbaantje

  • Het is het meest flexibele baantje dat er is, of je nou 1 uur of 6 uur per week werkt. Je kan het helemaal afstemmen op jouw agenda (en die van je leerling natuurlijk).
  • Het blijft een intellectuele uitdaging om de stof (waar je dus niet meer dagelijks mee bezig bent) over te dragen op een ander
  • Het is een leuke beloning als de leerling dan ook nog echt goede cijfers haalt door jouw hulp. Hun ouders zullen je dankbaar zijn!
  • Je verdient relatief goed (gemiddeld zo’n tien euro per uur)

Dit is natuurlijk niet voor iedereen het idéale bijbaantje. Je moet wel een beetje geduld hebben en het niet erg vinden om iets opnieuw (en opnieuw en opnieuw) uit te leggen. En als je een grote hekel hebt gehad aan je middelbare schooltijd, dan is dit misschien ook niet voor je weggelegd. Maar voor mij is het het ideale bijbaantje. Zelfs nu ik al vier jaar van de middelbare school af ben, beleef ik er nog altijd veel plezier aan.

Begin me inmiddels wel oud te voelen, dat wel.