Toen ik in het derde jaar van mijn Bachelor in Japan ging studeren wist ik zo goed als niets van de Japanse taal. Wat ik heel snel leerde is dat in tegenstelling tot Chinezen, maar weinig Japanners Engels spreken. Toch heb ik het overleefd en daar zelfs een hele leuke tijd gehad. Als jij ook in eenzelfde situatie zit, heb ik hier een aantal tips:

1. Zorg dat je terecht komt in een internationale dormitory

Misschien wel het beste redmiddel in welke situatie ooit zijn mensen die je kunnen helpen. Als je wil studeren in Japan zonder dat je de taal spreekt zijn Engelssprekende studenten om je heen een must. De meeste studenten in een internationale dormitory studeren Japans. Zij kunnen dus dingen voor jou vertalen en je helpen om dingen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van je belasting, kaartjes kopen bij de bioscoop, gebruiksaanwijzingen voorlezen en dingen voor je vragen.

Crêpes in Tokyo met studenten van Sophia University.
Engelssprekende medestudenten kunnen ook helpen met het bestellen van lekker eten, zoals crêpes.

Maar ook voor het maken van vrienden en het doen van leuke dingen zijn Engelssprekende medestudenten belangrijk. Als je de taal niet kent en er is ook niemand om je heen die tenminste Engels spreekt, wordt je studententijd in Japan snel eenzaam. Vrienden en familie kunnen niet even makkelijk overvliegen naar de andere kant van de wereld. Absolute aanrader dus om voor een internationale dormitory te gaan. Veel universiteiten bieden deze ook aan. Er is geen makkelijkere manier om vrienden te maken dan door samen in één huis te wonen!

2. Neem een woordenboek mee

Je hoeft het niet van begin tot einde uit je hoofd te leren, maar het is wel handig om van tevoren een paar standaardwoordjes te kennen. Op die manier kun je jezelf net iets beter redden. Woorden als “ja”, “nee”, “bedankt” en het zinnetje “sorry, ik spreek geen Japans” zijn heel handig om alvast te weten.

3. Gebruik een vertaalwebsite of apps

Google Translate of een ander vertaalprogramma wat je op je telefoon kunt gebruiken is heel handig. Er zijn altijd momenten onderweg waar je echt even moet weten wat een bepaald woordje betekent. Toen ikzelf ging studeren in Japan heb ik best vaak in de supermarkt gestaan voor een schap met iets wat vermoedelijk voedsel was. Op zulke momenten was ik dan toch heel blij was om even te kunnen checken of het ook echt eetbaar was.

Google Translate heeft ook een schrijffunctie, waarop je Kanji of Kana kan naschrijven en dat kunt laten vertalen. Super handig!

Sushi-restaurant met een lopende band.
In een sushirestaurant? Even checken wat er in de sushi zit.

4. Leer de gebaren voor “ja” en “nee”

Dit komt misschien kinderachtig over, maar als je “ja” wil zeggen, maak dan een O met je armen en zeg “hai”. Als je “nee” wil zeggen, maak dan een X met je armen en zeg “nai”. Deze gebaren zijn veel minder subtiel dan knikken of schudden met je hoofd. Japanners weten dan zeker dat zij begrijpen wat je bedoelt. “Hai” en “nai” op alles zeggen is niet beleefd en vaak niet passend, maar wel makkelijk te onthouden voor jou en duidelijk te begrijpen voor Japanners.

5. Wees niet te verlegen

Zelfs al spreek je de taal niet, met handen en voetenwerk kom je een heel eind. De meeste japanners begrijpen dat een niet-japanner geen Japans spreekt. Als je bijvoorbeeld de weg niet weet, vraag het dan. Toen ik in Japan aankwam wist ik niet hoe ik vanaf het vliegveld naar mijn dormitory moest komen. Ik heb toen op elk station waar ik moest overstappen gevraagd hoe ik verder moest. Keer op keer ben ik vriendelijk geholpen en uiteindelijk kwam ik zonder al te veel stress veilig aan.

Samengevat: Vergeet niet je woordenboek mee te nemen en oefen alvast je gebaren. Als je uiteindelijk gaat studeren in Japan, vergeet dan niet om hulp te vragen, internet te kopen en zorg dat je Engelssprekende studenten ontmoet. Je zult dan hoe dan ook een geweldige tijd hebben als student in Japan.

Seijin no hi / meerderjarigheidsdag in Tokio, Nerima prefecture.
Een van de mooie dingen die ik mee heb kunnen maken is Seijin no hi / meerderjarigheidsdag, waar ik bij mocht zijn omdat ik dat jaar 20 werd.

Als jij ook nog tips hebt om een fijne studietijd te hebben in Japan als je de taal niet kent, laat deze dan achter in de reacties!