Den Haag wordt steeds zichtbaarder een onderdeel van de Leidse Universiteit. Niet alleen zitten er al twee locaties, ook steeds meer studentenwoningen komen beschikbaar in de stad. Zelf ben ik vorig jaar naar Den Haag uitgeweken, omdat ik er makkelijker een leuk huisje kon vinden. Zelf ben ik een echte terrashanger, dus in Den Haag ben ik gelijk op zoek gegaan naar nieuwe plekjes. Maar ook als terrashanger in Leiden is het heel lekker om af en toe een andere plek op te zoeken dan de stamkroeg of studentenvereniging. Hieronder lees je waar ik tot nu toe leuke cafeetjes heb ontdekt in Den Haag, inclusief lekkere terrassen voor deze warme dagen!

De Binckhorst

Bij het cafeetje Capriole, naast Glaswerk op de Binckhorst in Den Haag
Op een terras op de Binckhorst. Dit is bij Capriole, naast Glaswerk

Op de Binckhorst in Den Haag zitten hele toffe, toch wel verstopte, plekjes. Door het verleden van industrie zijn veel cafés en restaurants oude fabriekspanden. Dit zorgt voor mooie locaties! Laatst, tijdens een warme dag, ben ik met vrienden een hele dag bij Glaswerk gaan zitten. Een terras aan het water tussen de bomen en planten. Aangezien het terrein eromheen juist heel leeg en industrieterrein-achtig is, geeft dit een heel leuk effect. Ook Kompaan zit op de Binckhorst, een Haagse bierbrouwerij waar je biertjes kan proeven maar ook super lekker kan eten. Ze hebben een mooi terras, tussen reusachtige werktuigen. Binnen zitten met wat minder weer heeft ook zijn charme, er is namelijk een glazen wand die uit kijkt op de enorme ketels van de bierbrouwerij!

Op het terras bij Kompaan

De Oude Mol straat

Meer in het centrum van Den Haag zit een plek die je ook zeker niet mag missen: de Oude Mol straat. Bijna elk cafeetje of restaurantje wat hier zit heeft wel iets geks of aparts. Bij Lapsang kan je lekker high-teaen of borrelen. Heerlijke hapjes op een ratjetoe van verschillend servies en verschillende opties van drankjes. Of stap binnen bij café de Oude Mol, waar het altijd vol staat. Of lijkt dat maar zo, omdat het zó klein is? Pro-tip, ga er ook eens dineren. Boven is een soort woonkamer met een paar tafeltjes. Hier serveren ze allemaal tapas met een Hollands tintje. Later op de avond staat iedereen gewoon gezellig in de steeg. Niet alleen van café de Oude Mol, maar onder andere ook van Café Momfer de Mol. Dat lijkt dan weer het voordeel van kleine cafeetjes in dezelfde (smalle) straat, buiten staan is fijner én gezelliger!

Bij Café Momfer, nu nog binnen maar vlak na deze foto zijn we buiten gaan staan

De Dunne Bierkade

Als je een echte bierkenner bent, of dat graag wilt worden, dan moet De Paas op loopafstand van station Hollands Spoor zeker op je to-do list staan. Toen ik in dit kleine cafeetje ging zitten, schrok ik in eerste instantie van de immense menukaart. Gelukkig kwam een medewerker ons snel helpen en kon ik aan hem vragen wat zijn favoriet was. Deze heb ik gelijk besteld en het was echt heerlijk! De tent stroomde lekker vol in de loop van de avond, dus gegarandeerd gezelligheid! Net als in de Oude Molstraat kan je op de Dunne Bierkade eigenlijk de hele avond doorbrengen. Eerst een hapje eten bij Werelds of De Kade en daarna tot in de late uurtjes terras-hangen. In de zomer maanden liggen in de gracht terrasboten, waar je heerlijk kan neerploffen. De terrasboot van De Paas vind ik stiekem het leukst, want die is aangekleed met gezellige lampjes. Daarom, zeker op warme zomeravonden, is de Dunne Bierkade echt een aanrader!

Het Anna Paulownaplein

Leuk bord, gespot bij het Anna Paulownaplein

Ook al heeft Den Haag bekende pleinen vol met terrassen, zoals Plein en Grote Markt, vind ik toch het Anna Paulownaplein misschien wel de leukste. Deze vergt wel iets meer moeite dan de andere locaties, want dit plein is niet echt op loopafstand van een treinstation. Maar met de tram is het wel prima bereikbaar en zelf vind ik het zeker de moeite waard. Eigenlijk is het Anna Paulownaplein meer een soort rotonde, met meerdere terrasjes rondom. Zelf ben ik gaan zitten bij Wicked Wines. Hier heb ik heerlijke wijn én een lekkere cocktail gedronken. De sfeer is gemoedelijk, veel rustiger dan in een ‘standaard’ uitgaansgebied. Het plein zit namelijk midden in een woonwijk en dat lijkt iedereen gewoon te respecteren. Dit is een ideaal recept voor een rustig avondje met goede gesprekken.

Locatie onbekend?

Toen ik aan mijn (rasechte) Haagse collega vroeg wat het leukste/gezelligste café van Den Haag is, noemde zij gelijk café Franklin. Volgens haar heel gezellig voor de hele avond. Dus eerst een hapje eten en daarna nog lekker drankjes doen. Deze ga ik zeker snel eens uitproberen!

Al met al dus genoeg te doen als je op zoek bent naar een avondje op een terras of in een cafeetje in Den Haag. Kijk voor meer inspiratie voor een dinertje bijvoorbeeld ook eens hier. En gelukkig is Den Haag een grote stad met meer dan genoeg verborgen plekjes. Een wandelingetje door de stad kan dus waarschijnlijk ook heel succesvol uitpakken als je opzoek bent naar het perfecte cafeetje.

Weet jij nog een leuk cafeetje waar ik echt eens heen zou moeten gaan of heb je een van deze cafeetjes uitgeprobeerd? Laat het me weten in de reacties!