Leiden staat bekend om haar musea (Museum de Lakenhal dat net weer open is, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde… en naast de kunstmusea ook Naturalis en Corpus). Bovendien is Rijksmuseum Boerhaave gratis voor alle studenten en Japanmuseum SieboldHuis voor alle studenten aan de Universiteit Leiden! MAAR, wat is er hiernaast te beleven aan kunst?
1. Museum het Leids Wevershuis
Leiden is al vanaf de 15e eeuw bekend om de lakenindustrie en het kostbare ‘Leids Laken’, een dikke wollen stof die geëxporteerd werd over de hele wereld. De belangrijkste keurhal waar het eindproduct werd verhandeld is nu onderdeel van Museum de Lakenhal. Maar er zijn veel stappen van schaap naar jas die plaatsvonden in de stad. Een van die stappen is het weven van de stof, dit werd gedaan door arbeidersfamilies die in kleine ‘wevershuisjes’ woonden. Museum het Leids Wevershuis is nog een van de laatste authentieke wevershuisjes met een groot weefgetouw in de voorkamer. Het Museum draait volledig op gepassioneerde vrijwilligers van Stichting het Leidse Woonhuis en behalve een bezoek aan een uniek wevershuis uit ca. 1560 is er vrijwel altijd een hedendaagse textiel-expositie.
Adres: Middelstegracht 143
Openingstijden: dagelijks geopend van 13u-16u, alleen op maandag gesloten!
Meer info: https://www.wevershuis.nl/
2. Young Rembrandt Studio
Het voormalig atelier van Rembrandts leermeester Jacob van Swanenburg is omgetoverd tot een Rembrandt-winkel waarachter een prachtige video-installatie schuilgaat. Ik heb me laten vertellen door de vriendelijke VVV-medewerker dat deze ter ere van het Rembrandt-jaar is gemaakt. De video over de jonge Rembrandt duurt slechts 7 minuten, maar is gemaakt als een sprookje uit de Efteling. Dit is zeker aan te raden als onderdeel van een Rembrandt-route wanneer je bezoek hebt van buiten Leiden, maar is ook leuk als toerist in eigen stad.
Adres: Langebrug 89
Openingstijden: dagelijks geopend van 12-17u.
3. LUMC
Het ziekenhuis heeft een imposante kunstcollectie, misschien is het je weleens opgevallen als je door het ziekenhuis loopt, dat er overal kunstwerken hangen. Dit is niet ongebruikelijk voor een ziekenhuis. Het is eigenlijk een soort bedrijf, en grote publieke en semi-publieke bedrijven in Nederland zijn vaak tevens patronaten van kunst. Wat bijzonder is aan het LUMC is de kunstgalerie op de begane grond waar wisselende hedendaagse kunst-exposities worden getoond. In Leiden zijn er amper kunstgaleries met een grote ruimte zoals hier. Vanaf 6 maart is hier een nieuwe tentoonstelling te zien met de prikkelende titel: “Taboe of niet? Controverses in openbare kunstcollecties”. Een uitje naar deze kunstgalerie is zeker een van de leukere redenen voor een ziekenhuisbezoek!
Adres: LUMC, begane grond (Albinusdreef 2) Openingstijden: dagelijks geopend van 8u-20u.
Meer info: https://www.lumc.nl/org/kunst-in-het-LUMC/tentoonstellingen/nu-en-straks/
4. De Kunstgang
In het Lipsius, het centrale geesteswetenschappen gebouw, vormt de gang als je binnenkomt links sinds 2014: ‘De Kunstgang’. Sindsdien is in ieder geval de binnenkant al een stuk fraaier geworden. De organisatie ligt in handen van een commissie van Kunstgeschiedenis-studenten. Zij selecteren recent afgestudeerden kunstenaars, die uitgenodigd worden om hier hun werk tentoon te stellen. Bij de openingen (vernissages) zijn de kunstenaars en de commissie ook aanwezig, dus dat is zeker van toegevoegde waarde om eens bij te wonen. In het geval van solo-tentoonstellingen schenkt een kunstenaar meestal een werk aan ‘De Kunstgang’ waardoor er ook een collectie wordt opgebouwd.
Adres: Lipsius (Cleveringaplaats 1)
Openingstijden: maandag-vrijdag 7:30u-22u, zaterdag 9u-22u, zondag 9:30u-20u.
Meer info: https://kunstgang-leiden.com/exhibitions/
5. Muurformules
Misschien het minst ‘verborgen’ van het hele rijtje, want iedereen heeft weleens een muurgedicht gezien op een Leids gebouw. Het zijn er immers meer dan 120! Lees vooral Manon’s blog over deze gedichten. Maar, heb je ook weleens de muurformules gezien? Dit zijn echte kunstwerkjes en tegelijkertijd belangrijke natuurkundige formules. Het gebouw dat tegenwoordig de rechtenfaculteit is, het Kamerlingh Onnes, was vroeger (zoals de naam verklapt) het natuurkundig laboratorium waar de wetenschappers hebben gewerkt die deze formules hebben ontdekt. Er zijn momenteel zeven formules voltooid, op een zonnige dag kun je als (bèta-)student indruk maken en je date op muurformule-wandeling nemen door Leiden!
Overzicht van de muurformules: https://muurformules.nl/
Dit waren nog niet alle plekken die ik wilde delen met jullie, kunst is immers overal! Deel II komt online op 23 maart, dan heb je nog even de tijd om deze plekken te ontdekken. Laat vooral een reactie achter als je iets uit deze blog hebt bezocht 🙂
Heel leuk ik ga er naar toe!
Hoi Stella,
Superleuk blog! Sommige plekken wist ik Idd en andere weer niet. Het wordt weer tijd om familie en vrienden op een kunsttour mee te nemen door Leiden!
Dank! Sandra
Heel weg leuk Stella! Leuk geschreven ook