Studeren zonder laptop. Kan dat? Ik moest ’t wel ontdekken, nadat mijn laptop stuk ging. Het bleek, na een tijdje, knap lastig. Maar het zorgde er ook voor dat ik mijn studiemethodes op een creatieve manier aanpaste.

Misschien weten jullie het nog: we hadden een aantal bijzonder warme weken deze zomer. Nu ga ik geen preek houden over hoe we beter voor onze aarde moeten zorgen, maar die warme weken hebben wel mijn laptop gesloopt. Iedere keer als ik mijn laptop aanzette, gaf het scherm een foutmelding en ging het apparaat piepen. Fijn. Dat gebeurde ook nog eens precies op het verkeerde moment, omdat ik in die weken een stageverslag voor mijn archeologische opgraving in Schotland wilde schrijven.

Maandenlang zonder laptop

De reparatie van mijn laptop zou een paar maanden duren, bleek snel. De reparateurs konden eerst niet vinden wat er mankeerde, later was de enige medewerker die de schade kon repareren op vakantie. Toen het studiejaar weer begon, raakte ik in paniek: ik moest veel essays schrijven voor mijn studie. En zonder laptop zou ik toch ineens creatief moeten worden in mijn studiemethodes.

Overal bezette computers

Geen laptop betekende voor mij studeren op de universiteit. In de UB waren vooral de computers voor mij een uitkomst, maar helaas warendie vaak bezet. Zeker rond de tentamentijd was de UB geen optie. Grappig dat in een tijd waar bijna iedereen een laptop heeft, de computers in de UB toch volop gebruikt worden.

Voor computergebruik ging ik dus vaak naar de faculteit van Archeologie, omdat daar meestal wel een computer vrij was. Maar ja, daar kwam ik weer een hoop mensen tegen die ik al veel te lang niet had gezien… Dan komt er niet veel van studeren! Toen ontdekte ik dat je via de website van Universiteit Leiden kunt zien waar computers beschikbaar zijn; laptoploos studeren werd daardoor ineens een stuk makkelijker. Want nu kon ik al in de trein bepalen of ik naar de UB of naar de faculteit van Archeologie zou gaan, en dat scheelde een hoop gedoe!

Dit is wat je te zien krijgt als je wilt weten waar er computers beschikbaar zijn

Op zoek naar een bron

Volgende probleem van laptoploos studeren: bronnen vinden voor alle essays en opdrachten die ik moest maken. Normaal zou ik al mijn informatie halen uit PDF’s en artikelen via de online catalogus, maar dat kon natuurlijk niet. Tijdens mijn zoektochten naar goede bronnen heb ik gemerkt dat de UB behoorlijk veel boeken heeft, over best wel veel onderwerpen. Supergaaf natuurlijk, maar helaas ook verwarrend als je niet precies weet waar je naar zoekt.

Ik dwaalde en dwaalde maar, totdat ik doorhad dat ik in rondjes liep. Dat is geen grap: op een gegeven moment liep ik daadwerkelijk in rondjes tijdens de zoektocht naar een goed boek voor een essay over Schotse prehistorische nederzettingen. Pas toen viel bij mij het kwartje. Ik kon ook op een UB-computer in de online catalogus zoeken wat ik nodig had, en dat boek dan opvragen! Wat een openbaring was dat.

Een bibliotheek vol gave boeken


Laptop is top

Sinds een maand of anderhalf heb ik mijn laptop terug, en hij loopt als een zonnetje. Dat betekent dat ik uitgebreid kan schrijven, studeren en serie-kijken (of allemaal tegelijk). Ik kan weer alles doen wat ik altijd heb gedaan. Toch probeer ik een aantal gewoontes uit mijn laptoploze tijd wel vast te houden. Zo kwam ik erachter dat de UB een waanzinnig prettige werkplek is: ik zit nu iedere week wel een paar uur in de UB te werken, zónder laptop. Ik weet dat het gek is dat ik daar pas achterkom in mijn derde jaar, maar eerder was het nooit nodig naar de UB te gaan. Het is daar écht stil (behalve als iemand het geluid van z’n telefoon aan heeft staan) en er is weinig afleiding.

Ik merkte ook dat ik het fijner vind om boeken te lezen dan een online artikel. Als ik achter een scherm zit, is het toch makkelijk om Whatsapp Desktop te openen of op Facebook te kijken. Dat probleem heb ik niet met boeken. Maar ja, in een PDF kun je zoeken op dat ene woord wat je nodig hebt. Ach ja, elk nadeel heb z’n voordeel. Uiteindelijk heeft het nog steeds mijn voorkeur om mijn eigen laptop voor mijn neus te hebben tijdens het studeren, en de online catalogus is echt een uitkomst. Ik heb geen zin om volledig analoog te gaan studeren. Maar zo nu en dan is offline gaan wel een goed idee!