Begin september begon ik met mijn stage bij de Universiteit Leiden. Ik loop stage bij een facultaire redactie, die van geesteswetenschappen. Samen met collega’s schrijf ik artikelen, vul ik de social media en onderhoud ik de website. Maar hoe ziet mijn stagedag eruit in deze gekke tijden?

Mijn stagedag begint wel een beetje vreemd natuurlijk. Ik rol mijn bed uit, open mijn laptop en ga aan de keukentafel zitten. Met de nodige hoeveelheid koffie natuurlijk. Want ja, ook ik werk vanuit huis. Behalve op dinsdag, dan mag ik naar de universiteit toe om daar te werken. Vanwege mijn kleine werkruimte thuis, heb ik deze mogelijkheid gekregen en daar maak ik graag gebruik van.

Dansende aapjes

Als ik mezelf heb geïnstalleerd achter m’n laptop, open ik vaak als eerst MS Teams. Op dit platform hebben we met de redactie een chat, waarin iedereen gezellig goeiemorgen zegt tegen elkaar. Net alsof je op kantoor bent, maar dan online. Ook gifjes en dansende aapjes mogen niet ontbreken in dit deel van de dag. Ook tijdens de rest van de dag gebruiken we Teams heel veel. Elke dinsdag hebben we bijvoorbeeld het ‘nieuwsoverleg’, tijdens dit overleg bespreken we met de hele afdeling nieuwsonderwerpen. Collega’s hebben deze onderwerpen ingediend en wij van de redactie schrijven daar dan over. Tijdens dit overleg hebben we de ruimte om elkaar vragen te stellen.

Opening facultair jaar
Druk met aantekeningen maken tijdens de opening van het facultair jaar

Floep

Na dit overleg gaat vaak iedereen voor zichzelf aan de slag met schrijfopdrachten, ook ik. Soms betekent dat dat ik een afspraak heb staan voor een (online) interview en op een ander moment ga ik juist bezig met het uitwerken van een artikel. Ik heb net een artikel uitgewerkt over Peter Burger, ik had een persoonlijk gesprek met hem. Ook ben ik veel bezig met het zoeken van mooi beeldmateriaal voor bij mijn artikelen.

Klaar met schrijven, redigeren en vertalen? Dan moet het natuurlijk ook nog online en ook dat doe ik zelf. Ik plaats mijn artikel in het systeem van de site en floep, dan kan het gedeeld worden met de wereld. Naast het schrijven van artikelen, ben ik druk met het onderhouden van de social media. Deze monitor ik, oftewel ik kijk waar we als faculteit in getagd worden en deel dingen waar nodig. Onlangs maakte ik bijvoorbeeld stories voor de Dag van de Duurzaamheid, waarbij wij vertelden wat de universiteit doet op het gebied van duurzaamheid.

Artikel van Universiteit Leiden
Mijn allereerste artikel online! Yay

Digitaal koffiemoment

Hoewel het een rare tijd is om stage te lopen heb ik het wel erg naar mijn zin. Fysieke koffiemomentjes zijn digitale koffiemomentjes geworden. Hoewel dat wel een stuk minder gezellig is, gaat het wel prima. Ik spreek mijn stagebegeleider heel veel en we hebben leuk en goed contact (niet alleen over werk, soms ook over series en zeehondjes). Ook heb ik het geluk gehad dat ik onlangs al mijn collega’s heb gezien. We hadden namelijk een trainingsdag met de hele afdeling en die was fysiek! Het thuiswerken vind ik soms wel een uitdaging, maar dat probeer ik op te lossen door regelmatig een studieplek te reserveren.

Moet jij ook stage lopen tijdens deze gekke tijd? Laat me weten hoe het gaat en hoe jij het vindt om stage te lopen nu. Tips voor het vinden van een stage vind je in deze blog.