Elk jaar vier ik kerst met mijn ouders. Inmiddels is het een traditie om op eerste kerstdag allemaal iets lekkers te koken en daarna pakken we onze cadeautjes uit. Op zoek naar recepten dus, en in deze blog ook wat kerstkookinspiratie en tips voor jou.

Bij mijn ouders thuis maken we met kerst allemaal meestal een eigen gerecht, het voor-, hoofd- of nagerecht. Omdat we met z’n vieren zijn kunnen we dat mooi verdelen, papa en mama een gerecht, m’n broertje een gerecht en ik een gerecht. Dit hebben we jaren gedaan, maar dit jaar kwam mijn broertje met een nieuw plan: allemaal kleine gerechten maken. Ideaal voor de vleeseter, vegetariër en veganist. Zo is er voor iedereen iets.

Recepten zoeken

Het voordeel van koken met kerst is dat er echt eindeloos veel recepten beschikbaar zijn. Supermarkten doen altijd speciale magazine uitgaves met heel erg veel kerstrecepten; het nummer van de Allerhande is bijvoorbeeld extra dik deze feestmaand. Genoeg inspiratie dus. Ik vind mijn kerstkookinspiratie vaak bij Allerhande of via lekkerensimpel.com. Zoals de naam al zegt, lekkere gerechten en simpel te bereiden. Ze hebben vaak echt heel leuke (en lekkere) kerstrecepten.

Elk jaar maak ik ook kerstkoekjes

Goede voorbereiding

Zodra je je recepten gevonden hebt is het tijd om alles voor te bereiden. Allereerst zou ik je als tip willen meegeven om de recepten die je wil maken eerst een keer te oefenen. Dan kan je het proeven, even kijken of het allemaal lukt en of je nog iets wil veranderen aan het recept. Ik heb ooit tijdens kerst een komkommersoep gemaakt, deze moest ik koud serveren en was helemaal niet lekker. Daar kwam ik dus veel te laat achter, domme Jannet. Daarnaast is het belangrijk om je boodschappen echt op tijd te doen, zorg dat je speciale ingrediënten ver van tevoren in huis hebt. Het is namelijk erg druk in de supermarkt rond kerst, vermijd die drukte en haal jouw spullen van tevoren. Zo voorkom je ook dat je voor lege schappen staat. Recepten bedacht? Boodschappen gehaald? Jij bent klaar om te koken.

Leg voor je begint al je ingrediënten op het aanrecht, zo weet je zeker dat je niks vergeet tijdens het koken. Ik heb ooit yoghurtcakejes gemaakt en was daarbij vergeten om de yoghurt toe te voegen. Niet echt mijn meest intelligente bakmoment, oeps.  

Heb jij een kerstboom?

Mijn lievelingsrecepten

­­Recepten gevonden, voorbereiding afgerond: tijd om te koken. Eén van mijn all time favorites is deze linzen-kerriesoep. Hij is makkelijk te maken en daarnaast ook nog eens helemaal vegan. Vorig jaar tijdens kerst hebben ik en mijn familie ervan gesmuld. Een andere favoriet van mij is deze heerlijke bloemkoolcurry (ja ik hou van Aziatisch eten), ook vegan trouwens. Mijn lievelingsnagerecht is niet plantaardig, maar wel héel lekker. Het is deze limoncellotiramisu.

Mijn broertje z’n lievelingsrecept: crème brûlée

Ik heb honger gekregen van het schrijven van deze blog! Zie ook Manon haar blog over kerstkoken voor 20 euro. Wat zijn jouw plannen met deze bijzondere kerst? Én, wat ga jij koken?