Dat het vervelend is om een herkansing te moeten maken, spreekt voor zich. Je hebt al hard gewerkt en nu moet je opnieuw alle stof doorwerken! De druk van deze laatste kans is hoog: wat als het nu niet lukt? Bovendien is het vaak zo dat je al vrij had kunnen zijn, en jou levert het dus alleen maar extra wachten en onzekerheid op.

Het spreekt voor zich dat je de inzage van het gemaakte tentamen dat je moet herkansen bijwoont. Maar hoe ga je vervolgens aan de slag met het leren? Terwijl ik zoekende ben naar de juiste manier om een herkansing optimaal voor te bereiden, heb ik alvast vijf tips die ik graag met je deel.

1. Leer op een andere manier

Misschien heb je bij poging nummer één samenvattingen gemaakt, probeer dan nu schematisch aan de slag te gaan door mindmaps te maken. Verwerk de stof op een andere manier dan voorheen; op verschillende manieren leren zorgt er namelijk voor dat je beter onthoudt.

2. Leer andere dingen

Je kan je blindstaren op dezelfde tekst, maar de informatie daaruit is ongetwijfeld ook op een andere manier te verkrijgen. Het kan helpen om de input te veranderen. Zo moet ik zeventiende-eeuwse toneelstukken leren. Daar zijn ook populair wetenschappelijke artikelen en filmpjes op YouTube over te vinden. Dus struin Google af om dezelfde informatie, maar dan in een andere vorm te vinden. Daar haal je ook weer kennis uit die je bij je herkansing goed kunt gebruiken én het is niet zo ellendig vermoeiend om weer hetzelfde te doen.

Leren voor een herkansing: doe het anders! Ga bijvoorbeeld eens buiten zitten in plaats van continu binnen te leren.

3. Leer samen

Ga met studiegenoten (lees: lotgenoten) om tafel zitten en neem per onderwerp de stof door: wat is dit en wat moet ik ervan weten? Maak gezamenlijk een overzicht van alles wat je moet leren. Mondeling de stof bespreken zorgt er ook voor dat je weer andere dingen van andermans kennis onthoudt dan als je gewoon per mail samenvattingen uitwisselt. Dan ga je er actiever mee aan de slag. Tip: als er bij jouw vak leerdoelen zijn gesteld, kan je die ook langslopen.

4. Verspreid het leren

De stof voor een herkansing behelst vaak informatie van het hele semester, en dat is mega veel. Het is een open deur, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: doe gewoon een elke dag een beetje. Bij voorkeur ga je ’s ochtends een paar uur zitten – om soggen te voorkomen, en dan ben je er voor de rest van dag van af.

5. Kijk naar wat je goed kan

Of het nou tijdens het leren of al bij de inzage van het tentamen is: kijk naar wat je al goed doet. Dit is om te blijven vertrouwen in jezelf en omdat de kans aanwezig dat hier bij het hertentamen nog eens naar wordt gevraagd. Focus je ook op die zaken, zodat je niet later bij de desbetreffende vraag denkt: o ja, dit ken ik ergens van, maar hoe zat het ook alweer precies?

Eigenlijk is de onvermijdelijke conclusie dat alles belangrijk is, zéker voor een hertentamen. Onwijs frustrerend, maar je bent niet de enige die in dat schuitje zit. Dus houd moed en heb vertrouwen!

Hoe leer jij optimaal voor je hertentamen? Deel je ideeën in de comments, ze zijn zeer welkom!