Elke universiteit heeft ze: clubs, verenigingen, comités, comissies, etc. Elke oudere universiteit heeft ze in overvloed, en laat de onze nou al 444 jaar bestaan. Het Leidse aanbod van buitenschoolse activiteiten is enorm. Ik heb spijt dat ik hier niet vanaf het eerste jaar volop gebruikt van maakte, maar dat ga ik jullie niet laten gebeuren! Hieronder volgt een overzicht van wat van de buitenschoolse activiteiten die je naast je studie kan doen. Als je het slim speelt, kun je er zelfs wat moois van maken voor op je CV. 

Workshops

We beginnen met workshops, voor een gereduceerd tarief kan je als student deelnemen aan ontzettend veel workshops. Van klassiek ballet tot TED-waardig presenteren, je krijgt hier de mogelijkheid om voor weinig geld iets leren. Doe hier je voordeel mee! Neem een theaterklas of een cursus korte verhalen schrijven en voeg zo toe aan je presentaties en werkstukken. De meeste cursussen starten in september, dus wacht niet te lang.

Folders in de vensterbank van het huizinga waarop het Leidse aanbod van activiteiten te zien is 
zoals creatieve cursussen, careerservice en een vacature voor studentenmentoren.
Houd ook goed de folders in de gaten, hier vind je de leukste activiteiten!

Comissies

Een goed plek om alvast wat te slijpen aan je werkhouding en professionaliteit zijn de commissies van jouw faculteit. Vaak werk je samen met zowel studenten als docenten, een goede plek om te netwerken dus. Daarnaast, vicevoorzitter voor de adviescommissie voor het onderwijs klinkt niet slecht toch? Je vind deze CV-parels bij de website van je faculteit onder ‘comissies’. 

Verenigingen

Veel verenigingen hebben de afgelopen jaren reputatie verlies geleden. Geweldsincidenten bij Vindicat en een ‘verstikkende verenigingscultuur‘ bij Minerva waren redenen voor onrust onder docenten, studenten en alumni. Maar schrijf verenigingen nog niet helemaal af.

Je hebt de bekende gezelligheidsverenigingen, zoals Augustinus en Quintus, waar je een bestuursjaar zou kunnen doen. Ondanks het reputatieverlies staat een bestuursjaar nog steeds goed te boek. Daarnaast zijn er verenigingen voor internationale studenten, religieuze verenigen, hobbyverenigingen, LHBT-verenigingen en verenigingen voor mensen met een bepaalde etnische achtergrond. Til bijvoorbeeld je liefde voor fotografie naar een hoger niveau bij de Leidse Amateur Fotografen Vereniging. 

Als je echt fanatiek bent kan je meedoen in de Leiden Debating Union, waar je oefent met debat in de stijl van het Britse Lagerhuis. Na het debat kan je in ’t Keyzertje een drankje nadoen en denken aan alle slimme dingen die je had kunnen zeggen. Deze vereniging zal je zeker helpen met presenteren en argumentatie. 

Je kan ook aan de slag bij de Leiden Studenten Belangenorganisatie, hier zoeken ze jaarlijks (parttime) bestuursleden. Zo kan je helpen de universiteit te verbeteren voor generaties studenten na jou (want daar doe je niet voor en niet voor de prachtige vermelden op je CV).

Tot slot hebben we in het rijtje verenigen de LeidenMUN Foundation, waar de nieuwe lichting diplomaten en ambassadeurs worden gekweekt. Als je een baan bij de UN ambieert dan is dít de uitgelezen plek om te beginnen. Leidse studenten nemen overal ter wereld deel aan de conferenties.

hoofdkwartier van de UN.
Een plekje in deze zaal begint bij LeidenMUN.

Banen

Je kan ook je kennis en ervaring uitbreiden door (tijdelijk) voor de universiteit te gaan werken. Ik werk bijvoorbeeld bij ’t Leids Kwartiertje, waar ik mijn schrijfstijl kan ontwikkelen én wen aan professioneel schrijven. Als je geïnteresseerd bent in schrijven en journalistiek, kan je ook altijd even de Mare in de gaten houden, de universiteitskrant.

De universiteit zoekt ook vaak studenten die kunnen helpen met de social media of met de organisatie van evenementen. Hou de vacatures en mededelingen dus goed in de gaten, want misschien ben jij wel wat ze zoeken en vice versa. 

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in het Leidse aanbod van activiteiten. Maak gebruik van al dit moois! Misschien tot snel bij debatteren, ballet of de cursus korte verhalen schrijven.