Nu ik bijna mijn twee bachelors gehaald heb, wil ik in Februari met een master beginnen. Nu ben ik überhaupt al iemand die nogal last heeft van keuzestress, dus het feit dat er geen fysieke open dagen waren was iets waar ik nogal tegenop zag. Toch heb ik gemerkt dat online een master kiezen ook voordelen heeft én best te doen is.

Keuzestress of luxeprobleem?

Ik heb zelf een bachelor politicologie en een bachelor filosofie gedaan in Leiden. Dan kan je dus nogal wat kanten op met je master en hoewel dat positief klinkt, kan het ook redelijk stressvol zijn. Het heeft me altijd al fijner geleken om van kinds af aan te weten dat ik dokter zou worden en nooit meer over mijn toekomstkeuzes te hoeven nadenken, maar helaas was dat voor mij niet weggelegd.

Eigenlijk heb ik gewoon een luxeprobleem: ik vind heel veel masters leuk klinken. Ondertussen weet ik ook dat zo’n praatje bij en open dag mij niet heel veel meer vertelt over of het wat voor me is. Als iemand iets enthousiast brengt, word ik dat automatisch ook. Ik wilde dus bij de open dagen vooral veel vragen stellen en ik was wel even bang dat dat online niet zou kunnen.

Ben jij naar een online open dag geweest?

Knikken naar de computer

Ik heb tot nu van twee universiteiten online presentaties bijgewoond. Eerst van Universiteit Utrecht en vorige week van Universiteit Leiden. In beide gevallen kon ik eigenlijk al mijn vragen gewoon stellen, of dat nou in een chat was waar een student ze beantwoordde of tijdens de presentatie waarbij ze live werden beantwoord (zoals in Leiden). In dat tweede geval merkte ik dat ik gewoon aan het meeknikken was toen de professor in kwestie mijn vragen beantwoordde. Dan merk je dus toch niet zo erg dat het passiever is online.

Ook was het wel fijn dat ik de presentaties lekker vanaf de bank met een kopje thee kon volgen. Ik heb een stuk meer presentaties gevolgd dan ik anders zou doen omdat je niet van hot naar her hoeft te bewegen en je gewoon kon in- (en uit-) schakelen wanneer je wilde.

Maar… het blijft online

Het enige dat ik jammer vond is dat je niet echt op dezelfde manier als anders met studenten van de opleiding in gesprek kon. Er was wel een optie om te videobellen met studenten maar dat vind ik toch een stuk minder persoonlijk dan dat je in het echt spontaan in een gesprek geraakt. Dat kan natuurlijk ook niet heel anders online, maar voor mij werkte dat niet helemaal.

Gelukkig was het wel heel duidelijk (misschien nog wel meer dan anders) met je wie je contact op kan nemen voor verdere vragen. Bij alle presentaties werden persoonlijke e-mailadressen, studiegidsen en studieadviseurs genoemd en gelinkt, zodat je na de presentatie niet nog met vragen hoefde te blijven zitten.

Een tip die ik wel kan meegeven voor masterdagen, of ze nou online of fysiek zijn is: ga van tevoren al even door de studiegids heen en bedenk wat je vragen zijn. Dan kan je gerichter vragen stellen in plaats van alleen algemene informatie krijgen.

Ik ben in ieder geval een stuk wijzer geworden op de online open dagen! Online een master kiezen is dus zeker mogelijk. Een keuze heb ik nog niet gemaakt, maar ik heb gelukkig nog tot 1 december.

Zijn jullie naar online open dagen gegaan? En hoe ervaren jullie ze?