Afgelopen jaar ben ik begonnen met een cursus Spaans bij de universiteit. Het was al heel lang mijn droom om Spaans te leren en nu ben ik er eindelijk serieus mee aan de slag gegaan. Ik vertel je in deze blog over hoe ik het vind om een nieuwe taal te leren!

Interesse voor deze taal had ik heel erg lang al. Spanje is namelijk echt één van mijn lievelingslanden: in mijn 26-jarig bestaan bezocht ik al Malaga, Mallorca, Alicante, Madrid en Barcelona. Daarnaast is het Spaans een wereldtaal, het is de officiële taal in maar liefst 21 landen. Wat ik daar mee van plan ben weet ik zelf ook nog niet, maar toch een leuk feitje! Tijdens de eerste lockdown begon ik best wel actief met Duolingo (wie niet?) en daardoor kwam ik erachter dat ik wel serieuzer aan de slag wilde met deze taal. Want hoewel de app leuk is voor je woordenschat, leer je er weinig grammatica.

Op de boulevard van Alicante

Spaans 1

In september ben ik aan de slag gegaan met de cursus van de universiteit, Spaans 1. Vanaf de eerste seconde waren de lessen al volledig in het Spaans. Tijdens deze lessen kreeg ik gelijk wel heel erg veel grammatica. Daarnaast spraken we ook veel met elkaar in het Spaans, we deden luisteroefeningen en leerden heel veel verschillende woorden. Echt alle aspecten van de taal kwamen aan bod. Les kreeg ik van Rosanna, een geweldige vrouw die is opgegroeid in Uruguay. Naast dat ze ons de basis meegaf voor het leren van een nieuwe taal, had ze ook regelmatig interessante feitjes voor ons. Ik leerde meer dan alleen een taal.

Mijn lesboek voor Spaans en mijn aantekeningen

Ontzettend leuk

Wat ik heel jammer vond/vind is dat de lessen allemaal online waren. Hoe leuk het ook allemaal was online, het zou allemaal zoveel leuker zijn geweest als het gewoon fysiek kon. Toch heb ik er wel voor gekozen om ook nog een tweede cursus Spaans te gaan doen en daar start ik in februari mee. De eerste heb ik namelijk gehaald, yay! Het is echt ontzettend leuk om een taal te leren. Je merkt hoe je zelf steeds beter de taal gaat begrijpen, hoe je meer woorden herkent en hoe je je dus zelf ook steeds beter kan verwoorden.

Kleurrijke taferelen in Madrid afgelopen zomer

Costa Rica

Ik kan echt niet wachten om deze kennis te gaan testen in de praktijk. Hoe zal het me afgaan als ik op vakantie ga naar Spanje? Voorlopig laat dat antwoord nog even op zich wachten. Net als mijn reis naar Costa Rica, die wilde ik namelijk graag maken om daar in de praktijk te werken aan deze prachtige taal. Hopelijk kan dat vanaf september; dat zou een mooi vervolg zijn op mijn twee Spaanse cursussen. 

Ik kan niet wachten om weer verder te gaan met mijn cursus. Lees ook Manon haar ervaring over het leren van een taal. Wat zou jij graag nog willen leren?