Tuinieren is misschien niet het eerste wat bij je opkomt als je aan het studentenleven denkt. Maar tuinieren is na de eerste golf kamerplantenliefde helemaal hot. Ofzo. Dus hier komt ‘ie, tuinieren op z’n students!

Voordelen van tuinieren


Een tuintje met groen is goed voor je gemoedstoestand, voor de waterafvoer in de stad, voor de bijen en de kwaliteit van de lucht. Als student zijn er een paar dingen die je tegen houden: de tuin is niet van jou, dus je wil niet investeren. Je hebt geen geld, dus je wil niet investeren. Je hebt geen auto, dus wekelijkse tripjes tuincentrum zitten er niet in. Je hebt geen gereedschap, dus een loungeset timmeren zit er ook niet in. Ik heb leuke tips om er toch wat van te maken!

Mijn tuintje, veel tegels, met als alles goed gaat volgende lente heel veel groen!

Operatie Steenbreek

Meer groen is zoveel belangrijker dan we denken, niet alleen voor het klimaat maar ook voor je levenskwaliteit. Flink wat bomen in de straat helpen met het dempen van verkeersgeluiden en voorkomen dat het gloeiend heet wordt in je zolderkamertje. De gemeente moet het grote werk doen, samen met de huiseigenaren. Maar ook als studentje kan je een steentje bijdragen, letterlijk. Bij Operatie Steenbreek kan je stoeptegels uit de tuin inruilen voor plantjes. Graties! Op de site vind je mega veel tips en motivatie om het meeste uit je tuintje te halen.

Snelgroeiers voor weinig geld

Sommige planten groeien als kool, heel handig als je niet weet hoelang je in je huisje gaat blijven. Wij studenten verhuizen een hoop en je wil wel je plant gezien hebben voordat je weer vertrekt. Koop dus snelgroeiende planten zodat je er, als je ze handig plant, het aankomende seizoen al plezier van hebt. Ten eerste de dropplant, een lekker ruikende bloementoren die veel vlinders en bijen aantrekt. Hij wordt zo’n 40cm hoog en zaait flink uit, dus je hoeft er niet zoveel te kopen. Voor zes dropplanten betaal je zo’n 15 euro.

Nog een mooie is de vlinderstruik, ook een snelgroeiende plant die veel mooie vlinders aantrekt. Hortensia is een hele stevige en onderhoudsarme plant, mijn oma doet er nooit wat aan maar die van haar zijn prachtig. Als je een iets grotere tuin heb kan je een klein boompje neerzetten. Goedkoop en mooi zijn wilgjes. Het is wel zo sociaal naar je buren om een kleinblijvende te kopen, zoals het treurwilgje op stam. Voor 50 euro heb jij een complete tuin aangelegd, maar je kan het zo klein houden als je wil.

Ecologisch students tuinieren

Denk als je wil gaan tuinieren vooraf aan wat je wil bereiken met je tuintje. Ik focus op kleine diertjes, luizen, kevers, vlinders, blijen en vogeltjes. Zij hebben elkaar vaak nodig om te overleven, zorg dus dat je planten heb die geschikt zijn voor een variatie van diertjes. Je tuin vol zetten met hortensia zal er dus heel leuk uit zien, maar geen verscheidenheid van fauna naar je tuin lokken.

Ook op het balkon kan je de bijtjes blij maken!

Goedkoop groen voor diertjes is makkelijk te vinden, zaai bijvoorbeeld wat veldbloemen op een zonnig stukje aarde. Of neem klaver, heel goedkoop en super belangrijk voor beestjes die van nectar houden. Een dode boomstam is een goede verstopplek voor insecten, een levende voor vogeltjes. Je kan ze vinden in het bos, in het voorjaar staan er zat stekjes om bomen heen.

Als je denkt dat je binnenkort gaat verhuizen, zet je dure planten dan in een kuip. Dan kan je ze gewoon meenemen naar je volgende stek. Maar onthoud, groen is leuk voor mensen én dieren. Elk plantje wat je plant is mooi meegenomen, ook al kun jij er op een gegeven niet meer naar kijken.

Laat me weten hoe jij over tuinieren op z’n students denkt in de comments!