Soms lijkt het alsof je met een inschrijving aan de universiteit ook gelijk tekent voor een wekelijkse ophoging van je promillage, al dan niet leidend tot “zuipen-tot-we-kruipen”-situaties. Maar wat nu als je geen zin hebt in alcohol?

Studeren = borrelen = alcohol

Studeren hoeft in theorie niet verbonden te zijn met alcohol. Maar neem nu de borrel: typisch iets waar je op de middelbare school vaak nog niet mee te maken hebt gehad. En borrels zijn weer wél bijna onlosmakelijk verbonden met alcohol (zie ook de Van Dale: borrel betekent zowel drank als het feestje). Waar je op achttienminfeestjes nog los ging van de suikerkick van cola wordt op een borrel je gevuld met bier.

Borrel volgens Google

Thee, anyone?

Maar ja, daar stond ik dan, vers van het vwo en door alle middelbare schoolvideo’s zeer bewust over alcohol die als een sloopkogel tekeer gaat in je jonge brein. Dat, en eigenlijk had ik tot m’n eenentwintigste überhaupt nog geen zin in alcohol. Gelukkig waren mijn verenigingen Het Duivelsei en Prometheus zeer tolerant. Op menig borrel stond ik als negentienjarige te keuvelen met een lekkere kop thee. Hmm, lekker, die rooibos!

Koppijn of kapsalon

Anyway, de thee dus. Dampen wegblazend boven een mok met daarop de ludieke zin “Don’t disturb my ME time: it’s TEA time” voel je hoe het feestvolume toeneemt als heet water uit een kraan met een verouderd leidingsysteem. De ruimte wordt voller, de temperatuur hoger, mensen praten harder en bewegen losser. Uiteindelijk hoor je niet eens meer wat iemand zegt omdat iedereen hard praat. De volgende dag hebben veel mensen koppijn of gooien ze hun kapsalon als demper van de kater als een soort crunchy pindakaas er weer uit hangend over een wc pot. Als kers op een in elkaar gezakte slagroomtaart krijg je ook nog een paniekerig app’je van een vriendin die ergens is wakker geworden en niet meer weet hoe ze daar terecht is gekomen. Wat een feest…

pindakaas
Pindakaas is ook gewoon heel lekker

#durftevragen

Daarom: durf te vragen. Om een lekkere kop thee of een cola. Als je daar zin in hebt. Je hoeft geen alcohol te drinken om leuk te zijn op een borrel. Je bent al leuk, omdat je drinkt wat je wilt. Want mensen die drinken wat ze willen, leiden meestal het leven dat ze willen. Dan ben je vaak ook blij. Blije mensen zijn over het algemeen gezelliger, en dus leuker op borrels dan niet-blije mensen. De moraal: drink wat u wilt, en u zult gelukkig zijn.

Heb jij ook ervaring met niet drinken op studenten feestjes? Deel jouw anekdote in de comments!