Je komt er helaas niet onderuit tijdens je studie. Of je nou een bachelor of master doet, je eindigt je opleiding met het schrijven een scriptie. Voor mij was dat niet echt mijn favoriete onderdeel. Inmiddels heb ik die van mij wel afgerond (met een 7,3, yay!) In deze blog wat tips voor jou bij het schrijven, zodat je er hopelijk ook goed vanaf komt…

Bij je scriptie begin je natuurlijk met het bepalen van een onderwerp. Dat vond ik zelf al een hele uitdaging. Mijn tip daarbij is: maak je onderwerp zo specifiek mogelijk. Ik schreef bijvoorbeeld over de representatie van vrouwelijke wetenschappers in online uitingen van de drie grootste media. Hele mond vol wel, hè? Ik had het ook kunnen doen over representatie van vrouwen in de media, maar dat is een veel te breed onderwerp. Hoe kleiner en specifieker jij je onderwerp maakt, hoe minder je hoeft te doen. Ideaal toch?

Maak een planning

Je hebt je onderwerp? Fijn! Dan is het nu tijd om te beginnen, en dat doe je met een planning. Echt het aller-aller-allerbelangrijkste bij een scriptie is helaas toch echt je planning. Lekker cliché wel, maar het is toch zo. Omdat je scriptie zo veel tijd kost, kan je beter van tevoren vastleggen wanneer en hoe lang je over een hoofdstuk gaat doen. Als je dat niet doet heb je kans dat je je echt verliest in je scriptie en er daarna jaren mee bezig bent (dat wil je niet, een halfjaar is lang genoeg). Ik had bijvoorbeeld met mezelf afgesproken dat ik ongeveer twee maanden had voor de inleiding en de eerste opzet van het theoretisch kader. Daarna schreef ik verder aan de methode en het grootste deel van de tijd had ik ingepland voor de resultaten verzamelen.

planner voor scriptie
In deze week stond er errrug veel scriptie op de planning

Geef jezelf een deadline

Je houden aan zo’n planning is natuurlijk wel een stuk moeilijker nu, tijdens deze pandemie. Je ziet je docenten en studenten nauwelijks en krijgt dus ook weinig motivatie en feedback mee. Ik heb mijn scriptiebegeleider tijdens het hele traject niet fysiek gezien. Wel belden we tenminste één keer in de twee weken. Wat ik dan deed tijdens dat gesprek, was dat ik mezelf een deadline oplegde. Ik zei dan tegen mijn docent, dat ik voor ons volgende gesprek bijvoorbeeld mijn resultaten af had.

Doordat ik dat aan mijn begeleider vertelde, was het niet alleen maar mijn deadline, maar hij wist er ook van. Als ik die deadline dan vervolgens niet haalde, was ik een extra grote sukkel. Ik had de deadline tenslotte zelf gesteld. Voor mij was dit een hele goede stok achter de deur. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik niet afdwaalde, of niks ging zitten doen.

Blijf gefocust

Als je niet af wil dwalen tijdens het schrijven is het ook belangrijk om voldoende pauzes in te plannen. Doe dat echt. Niemand kan 5 uur achter elkaar literatuur lezen, dat moet je ook niet willen. Plan dus pauzes in en varieer je werkzaamheden. Zorg bijvoorbeeld dat je drie kwartier literatuur leest, dan pauze houdt en daarna iets uitschrijft. Dan ben je niet continu aan het lezen. Ik zorgde er zelf ook voor dat ik niet continu met dezelfde artikelen bezig was. Hoewel ze soms heel interessant zijn, is echt niet alles uit zo’n artikel nuttig voor je scriptie. Dus gewoon, huppakee, door naar de resultaten.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips voor het schrijven van een scriptie, anders hier nog wat extra tips. Als je ook nog tips voor mij hebt, dan hoor ik ze graag. Waar gaat jouw scriptie eigenlijk over?